Περιμένοντας την επομένη κίνηση της Impala Invest BV

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένοντας την επομένη κίνηση της Impala Invest BV

H ανακοίνωση εξαγοράς τον περασμένο Φεβρουάριο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από ένα επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από τη γνωστή βιομηχανία τροφίμων Chipita, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και κατά 50% από την ολλανδική επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV, του ομίλου Βιντζηλαίου τάραξε τα νερά της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.

Ωστόσο η πολυαναμενόμενη συμφωνία που ανακοινώθηκε και σηματοδότησε μία νέα εποχή τόσο για την ίδια την αλλαντοβιομηχανία όσο και, συνολικά, για τον κλάδο των αλλαντικών φαίνεται ότι δεν ήταν μεμονομένη και αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου επενδυτικών κινήσεων της στρατηγικής της Impala Invest BV του Δημήτρη Βιντζηλαίου στον κλάδο των τροφίμων αλλά και στην ελληνική αγορά, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκε και η εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής εταιρείας Χιωτάκης.

Και αυτή η τελευταία κίνηση μοιάζει θα μπορούσε να πει κανείς με τις προηγούμενες αφού η συμφωνία είχε σαν αφετηρία την αναδιάρθρωση που αποφάσισε να κάνει η Τράπεζα Χανίων η οποία κατείχε το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί.

Στην περίπτωση της Νίκας η συμφωνία για την αναδιάρθρωση της εταιρείας έφερε τις υπογραφές των δύο βασικών πιστωτών της, της Alpha Bank και της Eurobank.

Νωρίτερα το 2015 η Impala Invest είχε κλείσει συμφωνία για την απόκτηση της Λακωνικής Τροφίμων. Mια συμφωνία που ήρθε λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού fund, Δημήτρης Bιτζηλαίος, με τον υπουργό Oικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο είχε εκφράσει την πρόθεσή του για επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Ενώ είχε προηγηθεί και η απόκτηση μιας βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών στη Mαγνησία.

Το νέο απόκτημα της Impala που ήρθε να προστεθεί με την ανακοίνωση της συμμετοχής στη Χανιώτικη εταιρεία Χιωτάκης, που έχει σαν αντικείμενο της τις κατεψυγμένες σφολιάτες και παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα, δείχνει την στρατηγική του fund το οποίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε επιχειρήσεις τα προϊόντα των όποιων μπορούν να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα να είναι να δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα. Άλλωστε η Impala Invest BV δραστηριοποιείται σε ηγετική θέση στον χώρο παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων, πρωτίστως στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί και να αποτελούν την αρχή για την δημιουργία ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου στον κλάδο των τροφίμων, ο οποίος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας.

Μάλιστα δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα και νέες επιχειρηματικές κινήσεις όσο θα προχωρούν και οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων από την πλευρά των τραπεζών ειδικότερα μικρομεσαίων που φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον της Impala Invest, εφόσον παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Ήδη από τις συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων η Impala Invest έχει δημιουργήσει ένα καλάθι προϊόντων το οποίο περιλαμβάνει: ευρεία γκάμα αλλαντικών, συμπληρωματικά προϊόντα όπως η λιαστή τομάτα, το οξύμελι, το ξύδι βαλσάμικο, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως οι πίτσες, ζύμες και έτοιμα κατεψυγμένα κρητικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider