«Πέφτουν» οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πέφτουν» οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπογραφεί το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κατάρτιση του σχεδίου χρηματοδότησης της αλυσίδας έχει ολοκληρωθεί και απομένουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να αποσαφηνιστούν.

Για το λόγο αυτό η υπογραφή του σχεδίου αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες και σίγουρα όχι αργότερα από την προσεχή Παρασκευή.

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5%, με option την απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει με ποσοστό 75%.

Η Σκλαβενίτης από την πλευρά της θα εισφέρει τα 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

Επίσης, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την κλιμακωτή διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος από το νέο σχήμα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη καταβάλλει περί τα 15 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εγγυήσεων που τους ζητήθηκαν.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη «επιχειρηματική διάσωση» που έχει γίνει, επί ελληνικού εδάφους, καθώς σε αντίθεση περίπτωση οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα ήταν μεγάλες.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι προμηθευτές.

Και αυτό γιατί, απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών προκειμένου να περάσει το σχέδιο εξυγίανσης.

Ωστόσο η στάση των προμηθευτών δεν είναι κοινή. Από τη μία υπάρχουν οι μικροί που δεν επιθυμούν να κουρευτούν οι οφειλές τους κατά 50% καθώς η ζημιά που θα υποστούν σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη... και από την άλλη οι μεγάλοι προμηθευτές οι οποίοι δέχονται να υποστούν «κούρεμα» υπό το φόβο να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να υποβληθεί πρόταση με βάση την οποία το κούρεμα των υποχρεώσεων θα σχετίζεται τόσο με το ύψος της οφειλής όσο κυρίως με το μέγεθος του προμηθευτή.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των προμηθευτών που έχουν απαιτήσεις έως 100.000 ευρώ, δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καταστεί πιο εύκολη η συναίνεση των προμηθευτών αλλά και θα περιοριστεί αισθητά ο κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider