Ανθεκτικότητα στους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση απέδειξε η ΔΕΗ, με συνέπεια να μην παρεκκλίνει από το στρατηγικό πλάνο που έχει καταστρώσει. Έτσι, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, το 2021 έκλεισε με επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί από τη διοίκηση, για διαμόρφωση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2020, δηλαδή πέριξ των 850 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ προέβλεπε ότι το 2021 θα αποτελούσε χρονιά σταθεροποίησης των μεγεθών της επιχείρησης, με τη διατήρηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Έτσι, 2021 θα αποτελέσει την αφετηρία για την εκκίνηση του νέου κύκλου ανάπτυξης, από το 2022.
Καταλύτης το hedging
Τα στελέχη της διοίκησης επισημαίνουν πως εξακολουθούν να ισχύουν και οι στόχοι για το 2022, καθώς την τρέχουσα χρονιά αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης. Σημαντικό «όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσει η συνέχιση εφαρμογής της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), η οποία έπαιξε «θωράκισε» τη ΔΕΗ και μέσα στην ενεργειακή κρίση.
Η στρατηγική αυτή αφορά τόσο τον κλάδο της προμήθειας ρεύματος (με τη διασφάλιση εισαγωγών ρεύματος), όσο και τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής (με την αντιστάθμιση του κινδύνου διακύμανσης των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων).
Σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος
Οι πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά ήδη από τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας. Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή η πλήρης αποκλιμάκωση των τιμών, αναμένεται από το 2023.
Αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει την επάνοδο των τιμών στα αφύσικα χαμηλά επίπεδα του πρώτου μισού του 2020, όταν είχαν καταβαραθρωθεί λόγω των lockdown. Επομένως, θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 65 με 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μείωση των ληξιπρόθεσμων το 2021
Όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, επισημαίνουν στα στελέχη της επιχείρησης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της, παρέχοντας εκπτώσεις παράλληλα με τις επιδοτήσεις της πολιτείας. Πάντως, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το 2021 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της μειώθηκαν, παρά την πρωτοφανή εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο μισό του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η σταδιακή μείωση των τιμών θα συμβάλει στην περαιτέρω ελάττωση των υπερήμερων οφειλών. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η παροχή επιδότησης της πολιτείας από τον Ιανουάριο στο σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς το 2021 τα μέτρα στήριξης κάλυπταν μόνο τις εταιρείες στη χαμηλή τάση, και μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.
«Κλειδωμένο» το φυσικό αέριο για την «Πτολεμαΐδα 5»
Όσον αφορά την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», οι πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Η εμπορική λειτουργική αναμένεται στα τέλη του έτους, με αρχές του 2023.
Όπως συμπληρώνουν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από το 2025 η μονάδα θα μετατραπεί σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, αφού τα επίπεδα στα οποία πλέον διαμορφώνονται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων καθιστούν ζημιογόνα τη συνέχιση της λειτουργία της με καύσιμο τον λιγνίτη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη μετατροπή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.
Οι κύκλοι της ΔΕΗ υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την Ταξινομία, όπου ουσιαστικά αποκλείει από τις «πράσινες» επενδύσεις ακόμη και τις πλέον υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αποκλειστικά φυσικό αέριο, όντως επιδεινώνει τους όρους χρηματοδότησης τέτοιων σταθμών.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα ωθήσει την αγορά στην εφαρμογή λύσεων (όπως η καύση μίγματος φυσικού αερίου με «πράσινο» υδρογόνο) για μείωση των ρύπων που εκπέμπουν αυτές οι μονάδες. Για την εφαρμογή τέτοιων λύσεων προετοιμάζεται η ΔΕΗ, με τη συνεργασία που ανακοίνωση πρόσφατα με τη Motor Oil στο ανανεώσιμο υδρογόνο.
Η επέκταση στα Βαλκάνια
Τα στελέχη της επιχείρησης τονίζουν ότι συνεχίζεται το «σκανάρισμα» των βαλκανικών αγορών, με στόχο την επέκταση της εταιρείας εκτός των συνόρων μέσω εξαγορών. Όπως τονίζουν, παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και σε αυτές τις αγορές, η ΔΕΗ έχει βάλει στο «κάδρο» πιθανές επενδύσεις, κυρίως σε έργα ανανεώσιμων πηγών, τις οποίες μελετά.
Προς το παρόν, τα υποψήφια αυτά πρότζεκτ βρίσκονται σε φάση διερεύνησης. Οι πρώτες εξαγορές αναμένεται να «ωριμάσουν» τους επόμενους μήνες, ώστε να ανακοινωθούν περί τα τέλη του έτους.