Σαουδική Αραβία: Μετέφερε μετοχές της Aramco αξίας 80 δισ. δολαρίων στο κρατικό fund PIF

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία: Μετέφερε μετοχές της Aramco αξίας 80 δισ. δολαρίων στο κρατικό fund PIF
Η κίνηση μπορεί να αποτελεί προάγγελο μιας δεύτερης δημόσιας προσφοράς μετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα.

Η Σαουδική Αραβία μετέφερε μετοχές της Aramco αξίας 80 δισ. δολαρίων στο κρατικό fund PIF, αναφέρει το Bloomberg.

Η μεταβίβαση των μετοχών από την κυβέρνηση «θα ενισχύσει την ισχυρή οικονομική θέση του ταμείου, καθώς και τις υψηλές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του fund μεσοπρόθεσμα», ανέφερε το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας, προσθέτοντας ότι «στηρίζεται στην αξία των περιουσιακών του στοιχείων και στις αποδόσεις των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού του για την στρατηγική του χρηματοδότησης».

Η κίνηση με την Aramco, η οποία ουσιαστικά μεταφέρει ένα περιουσιακό στοιχείο από τη μια τσέπη της κυβέρνησης στην άλλη, είναι η τελευταία που έγινε για την ενίσχυση των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Το fund, το οποίο έλαβε τις πρώτες του αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αυτόν τον μήνα πριν από μια πιθανή πώληση ομολόγων, είχε προηγουμένως λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και παράλληλα έλαβε δωρεάν κρατική γη για την ανάπτυξη έργων.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, Η κίνηση έρχεται ύστερα από συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας με συμβούλους, για μια πιθανή δεύτερη προσφορά μετοχών της Aramco, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από την αρχική δημόσια προσφορά.

Η δημόσια εγγραφή της Aramco το 2019 - στην οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός πούλησε περίπου το 2% των μετοχών του στο χρηματιστήριο του Ριάντ - συγκέντρωσε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο επενδυτικό ταμείο και προορίζονταν να στηρίξουν επενδύσεις για να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη αραβική οικονομία από την εξάρτηση από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Η μεταφορά των μετοχών «θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια δεύτερη δημόσια προσφορά της Aramco», δήλωσε ο Thamer AlSaeed, επικεφαλής επενδύσεων της Mad'a Investment με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Το PIF συγκέντρωσε πέρυσι 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας μέρος του μεριδίου του στη Saudi Telecom Co. μέσω δευτερεύουσας προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider