ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στα ύψη η κερδοφορία το 2021 - 80 εκατ. ευρώ για στήριξη των καταναλωτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στα ύψη η κερδοφορία το 2021 - 80 εκατ. ευρώ για στήριξη των καταναλωτών
Συνέχιση της ελάφρυνσης των καταναλωτών και εντός του 2021, χάρις στο ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας που έχει διαμορφώσει η εταιρεία.

Με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό συνεχίστηκε το προηγούμενο έτος η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει χαράξει από το 2019. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έκλεισε το 2021 με ρεκόρ κερδοφορίας, η οποία διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της.

Οι κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας την τελευταία διετία, μέσω των οποίων διασφάλισε ένα ανταγωνιστικό και διαφοροποιημένο «καλάθι» προμήθειας, είχαν ως συνέπεια να ανακτήσει ένα σημαντικό ποσοστό του μεριδίου αγοράς που είχε απολέσει τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 ολοκληρώθηκε με κέρδη προ φόρων στα 43,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών στα 549,8 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για το «ιστορικό υψηλό» των κερδών του 2021, σε συνδυασμό με τη συνεχή ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης του φυσικού αερίου, καθώς και της ανόδου των διεθνών τιμών του καυσίμου.

Εκπτώσεις στα νοικοκυριά

Η επίδοση αυτή δημιούργησε μεταξύ άλλων οικονομικό «χώρο», ώστε η εταιρεία να προχωρήσει σε εκπτώσεις για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων από τους λογαριασμούς όλων των οικιακών καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπτωτική αυτή πολιτική «μεταφράζεται» μέχρι τώρα σε ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, για τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, η εταιρεία προχώρησε σε έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα, η οποία ανήλθε σε 11 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα και 15 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο, η έκπτωση αυξήθηκε στο 40%, ήτοι σε 34 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να συμβάλει στο «δίχτυ προστασίας» των νοικοκυριών, για το χρονικό διάστημα που παρατείνεται η ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ανακοινωθεί η συνέχιση της εκπτωτικής πολιτικής προς τους οικιακούς καταναλωτές και το πρώτο δίμηνο του 2022, με ένα ποσό ύψους 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων

Ο ολοένα πιο διευρυμένος ρόλος που θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, ως το «καύσιμο-γέφυρα» προς την απανθρακοποίηση, στρώνει το έδαφος για ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας και στα επόμενα χρόνια. Μία συγκυρία που η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρόκειται να αξιοποιήσει στο έπακρο, με τη διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου προμήθειας που υπηρετεί τον στρατηγικό της στόχο για κάλυψη των αναγκών των πελατών της με επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές.

Έτσι, στις αρχές του Φεβρουαρίου υπέγραψε την ανανέωση προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την αλγερινή Sonatrach, επεκτείνοντας για το 2022 τη συνεργασία των δύο εταιρειών, που έχει ξεκινήσει από το 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συμφωνία αφορά την προμήθεια ποσοτήτων LNG περί τα 0,5 bcm.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom αναφορικά με την τιμολόγηση των 2 bcm ρωσικού αερίου που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας έως το 2026, όταν και εκπνέει η μεταξύ τους σύμβαση. Μάλιστα, όπως έγραψε το Insider.gr, κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η ελληνική εταιρεία κατάφερε να ανατρέψει την αρχική θέση της ρωσικής πλευράς, για μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παραλαμβάνει επίσης μέσω του ΤΑΡ ετησίως 1 bcm αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της 25ετούς διάρκειας σύμβαση που υπέγραψε το 2013 με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz. Επίσης, φέτος θα προμηθευτεί 330 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, οι οποίες αφορούν ποσότητες που έχει εξοφλήσει στην τουρκική Botas, στη βάση της ρήτρας Take Or Pay στη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τέλος, στο κάδρο βρίσκεται και το ενδεχόμενο προμήθειας spot φορτίων LNG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider