Μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν το ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2021, το οποίο καλύφθηκε από την ηλεκτροπαραγωγή αιολικών πάρκων. Αυτό προκύπτει από την απολογιστική έκθεση της WindEurope για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια αιολικά πάρκα κάλυψαν το 18% της ζήτησης σε ρεύμα, έναντι 15% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3% από το 2020. Κάτι που η έκθεση αποδίδει στο υψηλό αιολικό δυναμικό που επικράτησε πέρυσι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος στη χώρα μας.
Με κριτήριο το «αιολικό μερίδιο» το περασμένο έτος, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Δανία, όπου τα αιολικά πάρκα της χώρας κάλυψαν το 44% της τοπικής κατανάλωσης, ενώ ακολούθησαν η Ιρλανδία (31%), η Πορτογαλία (26%), η Ισπανία (24%) και η Γερμανία (23%).
Σύμφωνα με τη WindEurope, πέρυσι προστέθηκαν στη χώρα μας νέα αιολικά πάρκα ισχύος 338 MW. Επομένως το χαρτοφυλάκιο των πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία ανήλθε σε 4.452 MW.
Νέα αιολική ισχύς 17,4 GW
Με βάση την έκθεση, η νέα αιολική ισχύς για το 2021 έφτασε τα 17,4 GW, δηλαδή 18% περισσότερη από το 2020. Από το σύνολο της νέας ισχύος, τα 11 GW αφορούν σε εγκαταστάσεις που έγιναν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χερσαία αιολικά αντιπροσωπεύουν το 81% των νέων εγκαταστάσεων μέσα στο χρόνο, δηλαδή 14 GW, και τα υπεράκτια αιολικά 3,4 GW.
Ως συνέπεια, στο τέλος του περασμένου έτος το αιολικό χαρτοφυλάκιο όλης της «Γηραιάς Ηπείρου» ανερχόταν αθροιστικά σε 236 GW, από τα οποία τα 207 GW αφορούσαν χερσαία αιολικά και 28 GW υπεράκτια αιολικά. Η Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών διέθετε έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 189 GW, από τα οποία 173 GW είναι χερσαία πάρκα και 16 GW υπεράκτια.
Σύμφωνα πάντως με την WindEurope, πρέπει να επιταχυνθούν οι νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας εγκατάστασης νέων πάρκων. Σε αντίθετη περίπτωση, μέσα στην 5ετία δεν αναμένεται να εγκατασταθούν περισσότερα από 89 GW καινούριων έργων, ένα νούμερο που δεν συνάδει με τους στόχους πυο έχει θέσει η Ε.Ε. για την ενίσχυση του «πράσινου» μεριδίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.