Πλαφόν κέρδους: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των παραβάσεων και τα… τσουχτερά πρόστιμα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλαφόν κέρδους: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των παραβάσεων και τα… τσουχτερά πρόστιμα
Βήμα βήμα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Ποιοι κλάδοι δηλώνουν ότι το πλαφόν δεν θα έχει κανένα όφελος.

Εντατικοί θα είναι προσεχώς οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, μετά και την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων για προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα πριν της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης ορίζονται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Όπως ορίζει η διάταξη, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν:

-να αποκτούν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οποιαδήποτε πηγή που μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο μιας πιθανολογούμενης παράβασης,

-να διενεργούν έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής τον οποίον αφορά ο έλεγχος

-να παραγγέλλουν ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ανεξαρτήτως του μέσου αποθήκευσής τους,

-να διατηρούν στην κατοχή τους τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στον βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του ελέγχου,

-να αναζητούν την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Οποιοσδήποτε εντοπιστεί να παραβαίνει την απαγόρευση που έχει τεθεί, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα δέχεται:

-σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον

-πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μπορεί να επιβληθεί σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρχών.

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η εν λόγω ρύθμιση

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση, επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κρίση, καθώς η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια αγορά δημιουργούν συνθήκες ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων. Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί, με τις αναταράξεις να είναι ιδιαίτερα έντονες στα υγρά και αέρια καύσιμα, καθώς και στα δημητριακά.

«Κανένα όφελος από την επιβολή πλαφόν στο κέρδος»

«Η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, εκτός κι αν αφορά σε ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο αισχροκέρδειας», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

«Με επιβάρυνση 40% στα άλευρα και 60% στην ενέργεια ο κλάδος μας δεν έχει κανένα περιθώριο κέρδους από τον Σεπτέμβριο του 2021 που έχει τεθεί ως σημείο αναφοράς», προσθέτει ο κ. Μούσιος για να επισημάνει εμφατικά πως «εμείς δεν έχουμε κανένα κέρδος, ζημία έχουμε».

Από την περασμένη Πέμπτη – κι ενώ η ρύθμιση για το πλαφόν είχε προαναγγελθεί αλλά δεν είχε κατατεθεί ακόμη στη Βουλή – η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εξέφρασε, με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, την αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα.

Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, «εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των διεθνών τιμών που απλώνονται σε όλη την αγορά, απορρίπτεται η φωνή της κοινωνίας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και προωθείται εσπευσμένα η επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα. Δηλαδή η ερμηνεία είναι ότι την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις των προϊόντων θα αναχαιτίσει το πλαφόν στα καύσιμα».

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ «δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η πολιτεία - προφανώς εν γνώση των υπουργών - ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί».

«Γιατί δεν μπορούν να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα»

«Το σύνθετο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί στις αγορές μια εύλογη ανησυχία ύφεσης και ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης του 2022 σε όλο τον κόσμο. Άρα, δημιουργεί μια κατάσταση ανησυχίας ως προς τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Αυτό για μια χώρα που έχει πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα είναι ακόμα χειρότερο. Αν υπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα λόγω της πανδημίας βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου πληθωριστικού κύκλου, είναι πάρα πολύ πιθανό οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωριστικό κύκλο. Γι’ αυτό είχαμε και μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού όλων των χωρών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Αν αυτή την χρονική στιγμή πας να πάρεις μια απόφαση που σου δημιουργεί μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας που θα συμπαρασύρει τα επιτόκια δανεισμού όλων των τραπεζών, των καρτών, των δανείων, των στεγαστικών. Πας να κερδίσεις κάτι στο πρατήριο, το οποίο μπορεί να το πληρώσεις διπλάσιο στο δάνειο. Άρα, δεν είναι τόσο απλό», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης την Παρασκευή, ερωτηθείς γιατί δεν μπορούν να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Γιατί μπήκε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider