Γεωργιάδης: Γιατί μπήκε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Γιατί μπήκε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης. Όλα όσα ισχύουν για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

«Είναι αδύνατον να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές, όταν τα διάφορα αγαθά στις διεθνείς αγορές ακολουθούν μια ξέφρενη πορεία λόγω του πολέμου», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός εξήγησε πως «έχουμε βάλει ένα σταθερό σημείο πριν από την κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2021 και λέμε ότι για όλα τα κρίσιμα αγαθά όπως τη μετακίνηση, τη θέρμανση και τη διατροφή που σχετίζονται με τον πόλεμο και έχουν εκρηκτική άνοδο, σε αυτά τα αγαθά δεν μπορεί ο έμπορος ή ο παραγωγός να πουλάει σήμερα με μεγαλύτερο κέρδος από ό,τι πούλαγε πριν τον πόλεμο. Άρα, μπαίνει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μια επιχείρηση και ζητάει τιμολόγια αγοράς και πώλησης, συγκρίνει τη διαφορά και κάνει την ίδια σύγκριση με τιμολόγια αγοράς και πώλησης του Σεπτεμβρίου του 2021. Αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο σήμερα τότε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο. Στόχος είναι να μην αλλάξουν οι σχέσεις στην αγορά λόγω του πολέμου».

Γιατί δεν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «δεν γίνεται να επιβληθεί (πλαφόν στις τιμές), γιατί όταν αυξάνεται η τιμή στην πρώτη ύλη που είναι εισαγόμενη και επιβάλεις πλαφόν στην τιμή σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλεις το διυλιστήριο, τον μεταφορέα και τον πρατηριούχο να πουλάει με ζημία και όσο η τιμή αυξάνεται με ακόμα μεγαλύτερη ζημία. Πέραν του προφανούς ότι κανείς δεν πουλάει με ζημία γιατί θα χρεοκοπήσει, το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να σταματήσει να παράγει και να πουλάει. Με το να βάλεις διατίμηση σε ένα αγαθό που είναι εισαγόμενο και αυξάνεται ή θα προκαλέσεις έλλειψη ή θα προκαλέσεις μαύρη αγορά ή και τα δύο ταυτόχρονα».

«Δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών»

«Δεν θέλω να πω ψέματα στον κόσμο, δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, όταν το πετρέλαιο Brent είχε τον Νοέμβριο 68 δολάρια και εχτές ήταν στα 120. Το φυσικό αέριο είχε πέρσι 25 δολάρια η θερμική μεγαβατώρα και εχθές έφτασε τα 200. Δεν υπάρχουν εδώ μαγικές λύσεις», δήλωσε, στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς για την πορεία των τιμών προσεχώς.

Πλαφόν: Πού επιβάλλεται, ως πότε και ποια είναι τα τσουχτερά πρόστιμα

Το πλαφόν κέρδους θα έχει διάρκεια έως τις 30 Ιουνίου 2022 και θα αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων. Όχι μόνο εκείνων που πωλούν προϊόντα, αλλά και εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες. Η διάταξη προβλέπει ένα πιο ευρύ πεδίο από ότι αναμενόταν, προκειμένου να προλάβει φαινόμενα αισχροκέρδειας - όπως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης - όπου κι αν αυτά προκύψουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή «για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της διάταξης και έως την 30η.06.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.09.2021».

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης ορίζονται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση που έχει τεθεί, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, κυρώσεις ως εξής:

-σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον

-πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μπορεί να επιβληθεί σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider