Υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για εκεχειρία στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε «μακροπρόθεσμη ειρήνη». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση πυρός, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης.
«Συμφωνούμε με την πρόταση για παύση των εχθροπραξιών αλλά προχωράμε με το γεγονός ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη και να ξεριζώσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν.
Επιπλέον, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έδωσε «τόση προσοχή» στην προοπτική μιας συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας. Τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν με τους «Αμερικανούς συναδέλφους και εταίρους», προτείνοντας «ίσως ένα τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Τραμπ».
Σημειώνεται ότι ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν την Πέμπτη το βράδυ, μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο την ρωσική κρατική εφημερίδα Izvestia.
Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε όλο το μήκος του μετώπου και ότι μια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι Ουκρανοί δεν θα την χρησιμοποιήσουν απλώς και μόνο για να ανασυνταχθούν.
«Πώς θα μας εγγυηθούν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο; Πώς θα οργανωθεί η επίβλεψη (της κατάπαυσης του πυρός); Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα, είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Και νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε και με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας επίσης», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ενδέχεται να τηλεφωνήσει στον Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα.
Ο Πούτιν αναρωτήθηκε επίσης πώς θα επηρέαζε την κατάσταση στο Κουρσκ μια κατάπαυση του πυρός. «Εάν σταματήσουμε τις εχθροπραξίες για 30 ημέρες, τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι βρίσκονται εκεί θα φύγουν χωρίς να γίνει μάχη; Θα έπρεπε να τους αφήσουμε να φύγουν μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον αμάχων; Ή θα μας δώσει η ουκρανική ηγεσία την εντολή να καταθέσουμε τα όπλα μας; Δεν είναι σαφές», υποστήριξε.
Η Ουκρανία ελέγχει πλέον λιγότερα από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Κουρσκ, από τα 1.300 που είχε καταλάβει μετά την εισβολή της, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πούτιν, φορώντας στολή παραλλαγής, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, επισκέφθηκε στρατιώτες στο Κουρσκ την Τετάρτη. Σήμερα, είπε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει τους εναπομείναντες Ουκρανούς στρατιώτες, ότι η κατάσταση στο Κουρσκ είναι «υπό τον έλεγχό μας» και ότι «η ομάδα που εισέβαλε στο έδαφός μας έχει απομονωθεί».
«Και αν υπάρξει κάποιο φυσικό εμπόδιο τις επόμενες ημέρες, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να φύγει, θα υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: να παραδοθούν ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.
Εκτός από το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία έδωσε στις ΗΠΑ έναν κατάλογο απαιτήσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία και να εκκινήσουν εκ νέου οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δύο πηγές. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πληροφορία του πρακτορείου Reuters, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ είπε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τη θέση της Ρωσίας. Πριν κάνει τις δηλώσεις του ο Πούτιν, ο Ουσάκοφ είπε ότι η αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός δεν προσφέρει «τίποτα» στη Ρωσία.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα καλωσόριζε τις δυτικές εταιρείες, εάν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Σημείωσε όμως ότι εγχώριοι παραγωγοί έχουν πάρει τις θέσεις τους στην τοπική αγορά και ότι η Μόσχα δεν θα δημιουργήσει «ειδικές συνθήκες» για τις δυτικές επιχειρήσεις. «Στις εταιρείες που θέλουν να επιστρέψουν, εμείς λέμε: είστε ευπρόσδεκτες, οποιαδήποτε στιγμή», είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας την αγγλική λέξη welcome.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μπορέσουν να συμφωνήσουν στην ενεργειακή συνεργασία, τότε ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξαναρχίσει.