Σε «χαμηλές πτήσεις» κινείται το πρόγραμμα Μπαταρίες στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ανταπόκριση των εταιρειών να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουάριου (αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων), είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 300 MW.
Ωστόσο, με τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους 153,7 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να καλυφθεί η χρηματοδότηση περίπου 500-600 MW. Η προθεσμία υποβολής έχει παραταθεί δύο φορές, με συνέπεια η σχετική πλατφόρμα να παραμένει «ανοικτή» μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, παρόλο που συνεχίζονται οι αιτήσεις, όλες οι ενδείξεις προβλέπουν πως θα παραμείνει σε χαμηλότερα του αναμενόμενου τα επίπεδα ανταπόκρισης υποψήφιων ωφελουμένων.
Ενδεικτικό αυτών των εκτιμήσεων είναι το γεγονός ότι ήδη το ΥΠΕΝ εξετάζει τρόπο διάθεσης για τα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάτι, είναι να τρέξει ένα πρόγραμμα επιδότησης για οικιακά φωτοβολταϊκά.
Αιτήσεις σύνδεσης
Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό «αγκάθι» αφορούσε την υποβολή αιτήσεων για μπαταρίες, οι οποίες θα συνοδεύουν ένα φωτοβολταϊκό πάνω των 100 kW, το οποίο θα δρομολογήσει ο υποψήφιος επενδυτής. Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα ήταν το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση αιτήματος ένταξης στο πρόγραμμα.
Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων άνω των 100 kW, οι αιτήσεις σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να υποβληθούν μόνο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και πιο συγκεκριμένα το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα έκανε «πρεμιέρα» στις 13 Ιανουαρίου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (όταν ήταν η vbαρχική προθεσμία), πρακτικά μεσολαβούσε ένα 10ήμερο για την έναρξη της διαδικασίας σύνδεσης του φωτοβολταϊκού στον ΔΕΔΔΗΕ. Αν και δόθηκαν δύο διαδοχικές παρατάσεις (σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη Μαρτίου και μετά μέχρι τα τέλη Μαΐου), η φόρμουλα των χρονικών μεταθέσεων της διορίας δεν έδωσε επαρκή ορατότητα στους ενδιαφερόμενους, ώστε να εκκινήσουν τις διαδικασίες.
Επιδότηση μέχρι 50%
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση έως 50% για την εγκατάσταση μπαταρίας. Η ύπαρξη φωτοβολταϊκού αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτό. Επομένως, ενίσχυση για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης μπορούν να διεκδικήσουν μόνο εταιρείες που είτε διαθέτουν ήδη ηλιακό σύστημα, είτε σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν (χωρίς επιδότηση).
Στους ωφελούμενους μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός επιμερίζεται σε 100 εκατ., τα οποία προορίζονται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, και σε 53,7 εκατ. περίπου για μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.
Το ποσοστό της επιδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της εταιρείας, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιχορηγούνται κατά 50%, τις μεσαίες κατά 40% και τις μεγάλες κατά 30%. Παράλληλα, προβλέπεται ανώτατο όριο επιδότησης για την μπαταρία.
Το πλαφόν αυτό είναι 400.000 ευρώ ανά MWh (για μπαταρία χωρητικότητας 1h) και 350.000 ευρώ ανά MWh (για μπαταρία χωρητικότητας 1h έως 2h). Επιδότηση προβλέπεται επίσης για την τεχνική μελέτη του συστήματος, καθώς και για το κόστος διασύνδεσης.