Τουλάχιστον τρία επιπλέον φορτία LNG πρόκειται να εισαγάγει στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ Εμπορίας έως τον Απρίλιο, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η εντατική λειτουργία των μονάδων αερίου για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες, αλλά και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη προγραμματίσει τρία φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου να καταφθάσουν τον επόμενο μήνα στη χώρα μας και τον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Επίσης, διερευνά το ενδεχόμενο να «κλειδώσει» μία ακόμη παραγγελία και μέσα στον Μάρτιο, ώστε αυτή να εισαχθεί με το φορτίο της Elpedison (ποσότητας 40.000 κυβικών μέτρων) το οποίο αναμένεται στη Ρεβυθούσα την Κυριακή, στις 13 Μαρτίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έκτακτες ανάγκες για φυσικό αέριο δεν θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας με καύσιμο. Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να διασφαλισθούν αυτές οι έξτρα εισαγωγές, ώστε τα αποθέματα στη Ρεβυθούσα να βρίσκονται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα και επομένως το σύστημα να παραμένει «θωρακισμένο» στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έναντι του ενδεχομένου να υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην τροφοδοσία με αέριο αγωγού.
Αντικίνητρο τα σκαμπανεβάσματα των τιμών αερίου
Σύμφωνα ωστόσο με παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μαζί και με τις εξαγωγές φυσικού αερίου δεν παύουν να ενισχύουν σημαντικά τις ανάγκες σε καύσιμο. Επίσης, οι εξαγωγές και των δύο προϊόντων παράλληλα οφείλονται στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν από καμία εταιρεία, ώστε να έχει αυτή προγραμματίσει την «έλευση» των ανάλογων φορτίων LNG.
Από την άλλη πλευρά, με τις πολύ έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, οι ιδιωτικές εταιρείες είναι διστακτικές στο να προχωρήσουν σε έκτακτες παραγγελίες αερίου, πέρα από τις προγραμματισμένες εισαγωγές τους. Κι αυτό γιατί μία απότομη πτώση των τιμών του αερίου έως την παράδοση των φορτίων, συγκριτικά με τις τιμές στις οποίες αυτά αγοράστηκαν, θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε απώλειες ακόμη και αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρνει την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, ένα ακόμη φορτίο LNG, 73.855 κυβικών μέτρων. Συνολικά για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένα τέσσερα φορτία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τη Mytilineos και την Elpedison, 261.447 κυβ. μέτρων. Για τον Απρίλιο έως αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένα δύο φορτία, από τη Mytilineos και τη βουλγαρική MET Energy, συνολικής ποσότητας 227.851 κυβ. μέτρων.
Φθηνότερη η ελληνική αγορά ρεύματος
Παρά την πανευρωπαϊκή εκτίναξη και των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στο ίδιο μήκος κύματος με την υπόλοιπη Ευρώπη, την τελευταία χρονική περίοδο η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας παραμένει αισθητά φθηνότερη έναντι των αγορών ηλεκτρισμού των υπόλοιπων κρατών. Αν και με την πάροδο των ημερών κλείνει η «ψαλίδα», ακόμη και σήμερα η ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 349,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για παράδειγμα η ιταλική στα 388,23 ευρώ/MWh, ευνοώντας επομένως τη «ροή» ηλεκτρικής ενέργειας προς την άλλη πλευρά της Αδριατικής.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η «ανισορροπία» έχει ως συνέπεια η εγχώρια αγορά να έχει γίνει «καθαρά» εξαγωγική, όταν υπό κανονικές συνθήκες το ισοζύγιο εισροών-εκροών ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά εισαγωγική τη χώρα μας. Έτσι, για παράδειγμα, μόλις πριν από δύο 24ωρα, οι εξαγωγές άγγιξαν τις 27,5 GWh (Γιγαβατώρες), όταν οι εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 6 GWh.