«Οι «αμοιβαίοι» δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις ευρωπαϊκές οικονομίες - 20% στην ΕΕ, 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15% στη Νορβηγία και 31% στην Ελβετία - ήταν σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι αναμέναμε», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Ο δασμολογικός συντελεστής που ανακοινώθηκε στην ΕΕ ήταν κοντά στις παραδοχές στις οποίες στηρίχτηκε η πρόσφατη υποβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών του οίκου για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν περισσότερους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες. Επιπλέον, ένα ισχυρότερο ευρώ και πιο επιθετικοί δασμοί στην Κίνα και την Ανατολική Ασία συνεπάγονται επίσης καθοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Αυτοί οι κίνδυνοι ενισχύουν την πρόβλεψη των αναλυτών για τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φτάνοντας στο 1,75% τον Ιούλιο, με μια μείωση στις 17 Απριλίου να καθίστανται πλέον πολύ πιθανή.
Το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ επιτρέπει εξαιρέσεις προϊόντων για αγαθά που υπόκεινται ήδη σε κλαδικούς δασμούς (όπως χάλυβας, αλουμίνιο και αυτοκίνητα), ενεργειακά προϊόντα και άλλα αγαθά που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστούς δασμούς αργότερα φέτος (όπως φάρμακα, κρίσιμα ορυκτά και τσιπς) και επομένως συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή στην Ευρώπη.
Ο δασμολογικός συντελεστής που ανακοινώθηκε στα αγαθά της ΕΕ - 20% επί του συνόλου, αλλά κοντά στο 10% όταν περιείχε εξαιρέσεις - ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις υποθέσεις των αναλυτών. Η βασική εκτίμηση για την ανάπτυξη της περιοχής είναι στο 0,8% το 2025 υποθέτει ήδη ότι το συνολικό ΑΕΠ που σχετίζεται με το εμπόριο ήταν 0,7%, και είναι χαμηλότερα από το consensus και τις εκτιμήσεις του προσωπικού της ΕΚΤ το Μάρτιο.
Πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ υπογράμμισαν τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και άρχισαν να εκφράζουν τη στήριξη τους για μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο. Ο Αντιπρόεδρος de Guindos, για παράδειγμα, δήλωσε ότι ο κύριος αντίκτυπος από έναν εμπορικό πόλεμο θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ανάπτυξη που ωθεί τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Ενώ μερικά μέλη -όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Nagel- υποστήριξαν τη σύνεση στον καθορισμό της πολιτικής, τόσο ο διοικητής της Banque de France, Villeroy de Galhau όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Στουρνάρας εξέφρασαν την προτίμηση «να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια» και τον Απρίλιο, αντίστοιχα.
Η Goldman Sachs αναφέρει πως «η ανακοίνωση των δασμών των ΗΠΑ συνεπάγεται καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και ως εκ τούτου υποστηρίζει την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις τα επιτόκια, φτάνοντας στο 1,75% τον Ιούλιο, με μια μείωση τον Απρίλιο να καθίστανται πλέον πολύ πιθανή. Συνεχίζουμε να βλέπουμε τους κινδύνους να στρέφονται προς τα χαμηλότερα επιτόκια, ιδίως εάν μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων οδηγεί τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση και βλέπουμε μια πιθανότητα 30% η ΕΚΤ να λάβει επιτόκια πολύ κάτω από το ουδέτερο εύρος».