Στους προμηθευτές το «μπαλάκι» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους προμηθευτές το «μπαλάκι» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Μετά την συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών για την διάσωση της Μαρινόπουλος, σειρά παίρνουν πλέον οι προμηθευτές που θα κληθούν να δώσουν ή μη την συγκατάθεση τους στο σχέδιο που θα κρίνει την τύχη της αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Και αυτό, γιατί για να προχωρήσει η συμφωνία και να ανάψει το δικαστήριο το «πράσινο» φως για να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις των άρθρων 106Β και 106Θ του πτωχευτικού κώδικα, χρειάζεται η συναίνεση τουλάχιστον του 60% των πιστωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα συγκεντρωθεί καθώς ήδη οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει με τη δική της συμμετοχή το 35% των πιστωτών και με τα έως τώρα δεδομένα υπολείπεται ένα ποσοστό 25% το οποίο καθορίζει την τύχη του εγχειρήματος.

Με στόχο τη βιωσιμότητα των μεταβιβαζόμενων και υπό εξυγίανση εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας προβλέπεται ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ μέχρι 30.11.2016.

Το ποσό θα καλυφθεί με 15 εκατ. ευρώ της Σκλαβενίτης για την αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς, 10 εκατ. ευρώ των μετόχων της Μαρινόπουλος για πληρωμή μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων και 55 εκατ. ευρώ για δανεισμό από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση της Σκλαβενίτης, τα οποία και θα κατευθυνθούν στη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων.

Αντίστοιχα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών του μήνα Οκτωβρίου 2016 και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου, υπό τον όρο ότι ποσοστό 35% των λοιπών πιστωτών (πλην των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Εξυγίανσης.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 55 εκατ.ευρώ στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης αφορά στην Alpha Bank (27,6 εκατ.ευρώ) και ακολούθως τις ΕΤΕ (12,6 εκατ.), Eurobank (7,3 εκατ.) και Πειραιώς (7,3 εκατ).

Θετικοί οι εργαζόμενοι

Την πρώτη της προσέγγιση στα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για τη συμφωνία διάσωσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, δημοσιοποίησε ηομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) από κοινού με το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα Τρόφιμα & Σούπερ Μάρκετ, καθώς και τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στις εταιρείες Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η Ομοσπονδία μας έγκαιρα έχει επισημάνει ότι, για εμάς τα βασικά και αποκλειστικά κριτήρια σε ό,τι αφορά το όποιο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος. ήταν και εξακολουθούν να είναι: α) η εξασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, προκειμένου κανείς εργαζόμενος να μη βρεθεί στο δρόμο, και β) η πλήρης διασφάλιση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εν γένει εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ανεξαιρέτως».

Και προσθέτει: «Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι, όποια λύση – εφόσον και εάν έχει ως προαπαιτούμενα όλα τα παραπάνω – κινείται σε θετική κατεύθυνση. Οποιοιδήποτε επιχειρηματικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί στο λιανεμπόριο τροφίμων που θα υπονομεύουν την διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας των εργαζομένων θα μας βρουν απέναντι.

Δικό μας αποκλειστικό καθήκον είναι να διεκδικήσουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνον αυτά, μαζί με τα ίδια τα σωματεία και τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider