Ρεύμα: Ένεση για τις επιχειρήσεις - «Ανάσα» για νοικοκυριά και προμηθευτές η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ένεση για τις επιχειρήσεις - «Ανάσα» για νοικοκυριά και προμηθευτές η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων
Δραστική η μείωση των λογαριασμών των επιχειρήσεων – Αποσοβείται ο κίνδυνος για «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις μεγάλες ανατιμήσεις που σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, σε μία περίοδο όπου έτσι κι αλλιώς έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί οι διακανονισμοί – Σε εξέλιξη οι καταβολές των επιδοτήσεων στους προμηθευτές για το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, παρέχοντας «ένεση» στη ρευστότητά τους

Τον φόβο για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον επόμενο μήνα, λόγω της «έκρηξης» των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, απομακρύνει σύμφωνα με στελέχη του εγχώριου κλάδου προμήθειας η γενναία επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος η επιδότηση αυξάνεται στα 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, από 39 τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, με δεδομένο ότι οι χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο στη χώρα μας (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη), τα τιμολόγια λιανικής τον Απρίλιο θα κινούνταν σε εξίσου «ιστορικά υψηλά» επίπεδα τον επόμενο μήνα, αν δεν αναχαιτιζόταν ένα σημαντικό ποσοστό των προσαυξήσεων.

Επομένως, τη στιγμή που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δέχονται πολύμηνη πίεση από τους αυξημένους λογαριασμούς, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, «ένας σημαντικός αριθμός συνεπών έως τώρα πελατών θα δυσκολεύονταν να παραμείνουν συνεπείς», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ελαφρώς μικρότερες οι χρεώσεις λιανικής τον Απρίλιο

Ενδεικτικό των τιμολογήσεων του Απριλίου είναι το γεγονός ότι το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρισμού (με βάση το οποίο οι εταιρείες προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν στους πελάτες τους) άγγιζε τα 307 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έως και χθες, 17 Μαρτίου.

Το νούμερο αυτό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ αυξημένο κατά 432% από την τιμή με την οποία «έκλεισε» ο Μάρτιος του 2021, αλλά και ενισχυμένο κατά 45% απ΄ ό,τι μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος του 2022 κινήθηκε σε επίπεδα που έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά τελειώνει η ενεργειακή κρίση, τον μήνα που διανύουμε καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερος εκτροχιασμός των τιμών, με αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr, αν ο Μάρτιος «κλείσει» με τον τρέχον χονδρεμπορικό κόστος και τον Απρίλιο παρέμενε η ίδια επιδότηση με τον Μάρτιο (δηλαδή 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης), τότε οι αυξήσεις στις τιμές λιανικής θα ξεπερνούσαν το 135%. Κάτι που σημαίνει πως ένας καταναλωτής που πλήρωνε πριν από την κρίση 33 ευρώ για αυτή την ποσότητα ρεύματος, στον λογαριασμό που θα λάμβανε τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσό θα ήταν 78,5 ευρώ.

Υπερδιπλασιασμός των διακανονισμών

Αντίθετα, με την εκτίναξη της επιδότησης στα 72 ευρώ, πλέον θα κληθεί να καταβάλει περίπου 45,5 ευρώ, δηλαδή μία αύξηση 37% περίπου σε σχέση με την ονομαστική του χρέωση. Μάλιστα, παρά τη «φωτιά» του χονδρεμπορικού κόστους τον Μάρτιο, λόγω της γενναίας επιδότησης, η αύξηση θα είναι μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα, όπου κλήθηκε να πληρώσει 45,7 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου προμήθειας, η διατήρηση των χρεώσεων στα ίδια επίπεδα με τον τρέχοντα μήνα διασφαλίζει πως δεν θα προστεθεί ένα επιπλέον δυσανάλογο οικονομικό βάρος στους καταναλωτές, την ίδια ώρα που ήδη αυξάνονται τα νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς στο σύνολό τους. Απόδειξη το γεγονός ότι, αν και προς το παρόν δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουν διπλασιαστεί οι διακανονισμοί σε σχέση με την εποχή πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, αν ένα νοικοκυριό που έχει να εξοφλήσει την αντίστοιχη δόση του διακανονισμού, λάμβανε τον Απρίλιο και έναν αρκετά υψηλό τρέχοντα λογαριασμό, είναι μάλλον απίθανο ότι θα αδυνατούσε να εξοφλήσει και τις δύο υποχρεώσεις. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση θα προχωρούσε σε νέο διακανονισμό, με υψηλότερες δόσεις, ή στη χειρότερη θα άφηνε κάποιο ποσό απλήρωτο.

«Σωσίβιο» για τις επιχειρήσεις τα νέα μέτρα

Οι εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας επισημαίνουν επίσης ότι η κυβέρνηση επέδειξε εξίσου γρήγορα αντανακλαστικά και στην περίπτωση των επιχειρήσεων, προλαμβάνοντας με τα μέτρα ενίσχυσης το ενδεχόμενο οι λογαριασμοί ρεύματος του Απριλίου να συμβάλουν ώστε για αρκετές εταιρείες η οικονομική στενότητα να μετατραπεί σε κυριολεκτική ασφυξία. Στενότητα που καταδεικνύει ο υπερδιπλασιασμός των διακανονισμών και από εταιρικούς πελάτες των εταιρειών προμήθειας.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, οι περισσότεροι εταιρικοί πελάτες που προχωρούν σε διακανονισμό είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκτός από τις ανατιμήσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση του τζίρου. Επομένως, η κυβέρνηση διέβλεψε σωστά ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα χρειαστεί επιπλέον «θωράκισή» τους από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Υπενθυμίζεται, όπως ανακοινώθηκε χθες, για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος θα διπλασιαστεί τον Απρίλιο η επιδότηση, στα 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης για 1,6 εκατ. μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο θα δοθεί ποσό ενίσχυσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, στα 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αλλά και θα παρασχεθεί και αναδρομική επιδότηση για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ξεκίνησε η καταβολή στους προμηθευτές των επιδοτήσεων για το 2022

Για τις εταιρείες προμήθειας, ακόμη και οι διακανονισμοί πλήττουν την ρευστότητά τους, καθώς μεταθέτουν στο απώτερο μέλλον τις εξοφλήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκείνες αγοράσει από τις χονδρεμπορικές αγορές. Έτσι, αποτελεί μία πρόσθετη αιτία για την ανάγκη των μεγάλων κεφαλαίων κίνησης που χρειάζονται στη δεδομένη συγκυρία, και την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών, για να διασφαλίζουν τις απατούμενες ποσότητες ρεύματος ώστε να εξυπηρετούν το πελατολόγιό τους.

Στην πίεση της ρευστότητας των παρόχων συνέτεινε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες το γεγονός ότι κάλυπταν με ίδια κεφάλαια τις επιδοτήσεις, καθώς δεν είχε ξεκινήσει η απόδοση των σχετικών ποσών από την πολιτεία. Επομένως, «μεταφράζεται» σε σημαντική ταμειακή ανάσα το γεγονός ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η εξόφλησή τους για τις επιδοτήσεις του πρώτου διμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και χθες είχαν καταβληθεί οι επιδοτήσεις σε 19 εταιρείες, συνολικού ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 72 ευρώ εκτινάσσεται η επιδότηση τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά

Όλα τα μέτρα 1,7 δισ. για την ακρίβεια: Παρέμβαση σε καύσιμα, ρεύμα, επιδόματα, παράταση Επιστρεπτέας, στήριξη αγροτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider