Ολοένα και περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν στην προληπτική επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις διάφορων σπορελαίων και αλεύρων, στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.
Οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλεί η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία κρούουν «καμπανάκι» ανησυχίας για προϊόντα όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.
Σκλαβενίτης
Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr από τις αρχές της εβδομάδας, καθαρά για προληπτικούς λόγους, η Σκλαβενίτης αποφάσισε να θέσει πλαφόν αγορών σε κάποιους ταχυκίνητους κωδικούς προϊόντων - εκείνα που αγοράζουν περισσότερο οι καταναλωτές - προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και καμία αναστάτωση στην αγορά. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η επιβολή πλαφόν σε σπορέλαια και άλευρα δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει επάρκεια. «Επάρκεια υπάρχει, αποθέματα υπάρχουν. Το όριο στις αγορές τίθεται για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη τροφοδοσία της αγοράς», σχολιάζουν.
Το όριο στις πωλήσεις δεν έχει μπει στο σύνολο των σπορελαίων και των αλεύρων, αλλά επιλεκτικά στους κωδικούς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ το πλαφόν αφορά μόνο στις online αγορές της αλυσίδας - μέσω του sklavenitis.gr - καθώς στα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και οι αγορές γίνονται ελεύθερα.
Ειδικότερα, όποιος επιθυμεί, για παράδειγμα, να αγοράσει ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο του ενός λίτρου, δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερες από τέσσερις συσκευασίες, αφού αυτόν τον αριθμό έχει θέσει ως μέγιστη ποσότητα το sklavenitis.gr. Εάν, αντίστοιχα, κάποιος θέλει να προμηθευτεί αραβοσιτέλαιο των 5 λίτρων, μπορεί να αγοράσει online μόλις δύο συσκευασίες. Στο αλεύρι, επίσης, ο καταναλωτής δεν μπορεί να προμηθευτεί περισσότερες από τέσσερις συσκευασίες, ενώ στις οικονομικές συσκευασίες που διαθέτουν τρία τεμάχια, η μέγιστη ποσότητα αγοράς είναι δύο συσκευασίες (των τριών τεμαχίων άρα σύνολο έξι τεμάχια).
My Market
Πλαφόν στο ηλεκτρονικό της κανάλι έχει θέσει και η αλυσίδα My Market, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σπορελαίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για επιλεκτικούς κωδικούς ηλιελαίου, αραβοσιτέλαιου και καλαμποκέλαιου επιτρέπεται η αγορά έως τεσσάρων τεμαχίων για τις συσκευασίες ενός λίτρου και η προμήθεια μέχρι δύο τεμαχίων για τις συσκευασίες δύο λίτρων. Η αλυσίδα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλλει πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων.
Market In
Οι αγορές ηλιελαίου στο ηλεκτρονικό κανάλι του Market In δεν μπορούν να ξεπερνούν τη μία συσκευασία, σύμφωνα με το πλαφόν που έχει θέσει η αλυσίδα για μια σειρά από επιλεγμένους κωδικούς.
Κρητικός
Την ίδια στιγμή όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά διάφορους κωδικούς ηλιελαίου και αραβοσιτέλαιου από την αλυσίδα Κρητικός έχει ανώτατο όριο τις έξι συσκευασίες.
ΑΒ Βασιλόπουλος
Χωρίς πλαφόν πραγματοποιούνται, μέχρι στιγμής, οι παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κανάλι της ΑΒ Βασιλόπουλος για τα σπορέλαια και τα άλευρα, όμως εκείνο που παρατηρεί ο καταναλωτής που επιθυμεί να κάνει τις αγορές του είναι η αναγραφή «Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο, εμφάνιση εναλλακτικών» για μια σειρά κωδικών ηλιελαίου και αλεύρων.
Η αρχή έγινε στη χονδρική
Η επιβολή ορίου στις πωλήσεις ξεκίνησε πρώτα από τη χονδρική, με το ηλιέλαιο να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ζήτηση, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές πρώτες ύλες για τον κλάδο της εστίασης. Η κατακόρυφη μάλιστα άνοδος της ζήτησης, σε συνδυασμό με τους φόβους για ελλείψεις, έχει ωθήσει στα ύψη την τιμή του.
Εδώ και μέρες γνωστές αλυσίδες της οργανωμένης χονδρικής έχουν βάλει πλαφόν στις πωλήσεις ηλιελαίου ανά επαγγελματικό ΑΦΜ, προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση και κανένας επιχειρηματίας να μην ξεμείνει από τη βασική του πρώτη ύλη.
Η υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων
Κι ενώ οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλλει πλαφόν στις πωλήσεις προϊόντων που έχουν εξάρτηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η κυβέρνηση, με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή δρομολογεί την πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων που έχει η χώρα σε επτά βασικά είδη προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκειά τους, αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης, δήλωση, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ, καθώς τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας. Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω του gov.gr, ενώ σε περίπτωση παραβάσεων (μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης), θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως:
α) κατάσχεση των προϊόντων, στο μέτρο που έχουν ή δεν έχουν δηλωθεί ανακριβώς
β) διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης