ΔΕΗ: Οι απώλειες από την προμήθεια «έσβησαν» τα κέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Οι απώλειες από την προμήθεια «έσβησαν» τα κέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή
ΔΕΗ
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η εταιρεία κατέγραψε αύξηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας κατά 788 εκατ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην προμήθεια ρεύματος μείωση κατά 778 εκατ.

Σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας από τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής είχε η ΔΕΗ το 2021, έναντι του προηγούμενου έτους, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σχεδόν κατά 100% από την πτώση των επαναλαμβανομένων EBITDA του κλάδου προμήθειας ρεύματος. Έτσι, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες η επιχείρηση, από το «ισοζύγιο» μεταξύ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της λιανικής ρεύματος προκύπτει ένα οριακό όφελος, μόλις 10 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2020.

Η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στο κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, αλλά και στις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές. Μάλιστα, η έκθεση της επιχείρησης στο υψηλό χονδρεμπορικό κόστος, καθώς οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύει το πελατολόγιό της είναι μεγαλύτερες από όσες παράγει η ίδια, αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη ρήτρα στα τιμολόγια λιανικής, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021 στους αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ισοζύγιο» της εξέλιξης της λειτουργικής κερδοφορίας στις δύο δραστηριότητες είναι αυτό που θα διερευνήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη ΔΕΗ, όπως και στις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες, ώστε να διαπιστώσει αν κάποιες από αυτές είχαν μέσα στο 2021 «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Αν βρεθούν τέτοια ποσά, τότε όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σε αυτά θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 90%.

Στο ισοζύγιο παραγωγής-προμήθειας ο έλεγχος της ΡΑΕ

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, κατά τον έλεγχο η ΡΑΕ θα λάβει υπόψη της και τον τρόπο με τον οποίο διέθεσαν τα έσοδα που αποκόμισαν οι εταιρείες από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, για να αποφανθεί αν υπάρχουν ή όχι υπερκέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή, δεν θα προσμετρήσει τα ποσά από αυτά τα έσοδα που οι εταιρείες μετακύλισαν στην προμήθεια ρεύματος, με την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους ώστε να απορροφηθεί ένα ποσοστό των αυξήσεων.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η αύξηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA από την ηλεκτροπαραγωγή, συγκριτικά με το 2021, ανήλθαν σε 788 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας στη λιανική έφτασε το 778 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, τουλάχιστον για την περίοδο του 2021 που περιλαμβάνεται στο χρονικό διάστημα που θα ελέγξει η ΡΑΕ (και το οποίο φτάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2022), τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ΔΕΗ δεν κατέγραψε υπερκέρδη.

Όσον αφορά τη λιανική, η μείωση κατά 778 εκατ. στα EBITDA προήλθε από τις ζημίες 202 που «έγραψε» το 2021, έναντι κερδών 576 εκατ. το 2020. Στον κλάδο της παραγωγής, αντίθετα, η αύξηση κατά 788 εκατ, οφείλεται στα κέρδη 643 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, από ζημίες 145 εκατ. ευρώ το 2020.

Το ισχυρά θετικό πρόσημο του κλάδου παραγωγής οφείλεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μονάδες, όπως οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, με σημαντικό χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Όπως είναι γνωστό, ένας παράγοντας της κρίσης είναι η εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, με συνέπεια οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που καίνε το συγκεκριμένο καύσιμο να είναι αυτές που καθορίζουν τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενο EBITDA 871,7 εκατ. ευρώ - Μέτρα 800 εκατ. για τη στήριξη των πελατών

Reuters: Επιταχύνονται τα ελληνικά σχέδια εξεύρεσης φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Αέριο: Στις ράγες και τα υπόλοιπα «αντίμετρα» για το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών εισαγωγών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider