Η Σερβία αποτελεί καταφύγιο για πολλές ρωσικές εταιρίες που πλήττονται από τις κυρώσεις που επιβλήθησαν κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Μητρώου Επιχειρήσεων (APR), τον τελευταίο μήνα ιδρύθηκαν στην Σερβία 288 εταιρίες των οποίων ιδιοκτήτες είναι υπήκοοι της Ρωσίας.
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και κυρίως της πληροφορικής και οι οποίες είχαν επιχειρηματική σχέση με δυτικές χώρες. Το γεγονός ότι η Σερβία δεν διέκοψε τις σχέσεις με την Ρωσία, δεν επέβαλε κυρώσεις, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτή προς την Δύση μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για την προσέλκυση ρωσικών επιχειρήσεων, επισημαίνουν αναλυτές και εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για την οικονομία της Σερβίας. Αναλυτές ωστόσο διαβλέπουν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις της Σερβίας με δυτικές χώρες και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας «Danas» Μίατ Λάκετιτς εκτιμά ότι θα προκληθούν αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, εάν διαπιστωθεί ότι οι ρωσικές εταιρίες προσπαθούν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους στην Σερβία. «Φαίνεται ότι η Σερβία προσπαθεί να αποκομίσει οικονομικά οφέλη με το να μην καταδικάζει την ρωσική επιθετικότητα. Αυτό σίγουρα απομακρύνει τη Σερβία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτιμά ο Λάκετιτς.
Στη Σερβία σήμερα λειτουργούν 876 μικρομεσαίες ρωσικές εταιρίες. Επίσης, στον τομέα της ενέργειας δραστηριοποιούνται η GazpromNeft, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της μεγαλύτερης σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας ΄΄NIS΄΄, η εταιρία εισαγωγής και διακίνησης φυσικού αερίου YugoRosgas και η πετρελαϊκή εταιρία Lukoil.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ