Μυτιληναίος: Πώς και γιατί «δίνει ρεύμα» στον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών – Νέες συμβάσεις 68 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Πώς και γιατί «δίνει ρεύμα» στον οδοφωτισμό Δήμων και Περιφερειών – Νέες συμβάσεις 68 εκατ. ευρώ
Νέο συμβόλαιο 14,9 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Περιμένει το «πράσινο φως» για τα 53 εκατ. ευρώ της Αθήνας. Ποντάρει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με περιβαλλοντικές και ενεργειακές λύσεις.

Δύο νέα projects στον τομέα του οδοφωτισμού εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος Μυτιληναίου, συνολικού ύψους περίπου 68 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της παρουσίας του σε ολοκληρωμένα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με περιβαλλοντικές και ενεργειακές λύσεις.

Ειδικότερα, η εισηγμένη που εδώ και καιρό έχει επεκταθεί σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης αυτού του είδους σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης υπέγραψε ήδη χτες με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη σύμβαση για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού ΠΔΕ και Συντήρηση για την Υποστήριξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Αρμοδιότητας ΠΔΕ», ύψους περίπου 14,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, έχει «κλειδώσει» τον μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 53 εκατ. ευρώ περίπου, που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση του Συστήματος Οδοφωτισμού», αν και εδώ εκκρεμεί το «οκ» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη Μυτιληναίος όμως έτσι κι αλλιώς να «έπαιζε μόνη της» στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Πάντως, το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη, τόσο στο πλαίσιο της ορθής χρήσης των πόρων, όσο και σε αυτό της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως το 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης σε μια πόλη προέρχεται από το δίκτυο οδοφωτισμού.

Τα έργα οδοφωτισμού έχουν έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο λόγω και της ανάγκης για ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κοινόχρηστων χώρων σε Περιφέρειες και Δήμους, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί σειρά έργων προσεχώς, με αυτές τις μπίζνες να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

Ειδικότερα, χτες Τρίτη 12 Απριλίου 2022 υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού ΠΔΕ και Συντήρηση για την Υποστήριξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Αρμοδιότητας ΠΔΕ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η παρέμβαση, που μεταξύ άλλων αφορά ως και την αντικατάσταση 12.455 συμβατικών φωτιστικών σωμάτων, στοχεύει στην προσαρμογή του επιπέδου φωτισμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των οδών, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 55% της υφιστάμενης κατανάλωσης. Επιπλέον, επιτυγχάνεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, η εγκατάσταση οδικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη μιας ομαλής κυκλοφοριακής ροής, παρέχοντας μια κατά το δυνατόν πλήρη και ανεμπόδιστη εικόνα των γεωμετρικών και κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της οδού και δυνατότητες ασφαλούς οδήγησης. Οι ανάγκες αναβάθμισης και ανανέωσης του οδοφωτισμού προέκυψαν έπειτα από ολοκληρωμένη καταγραφή που πραγματοποιήσαν οι τεχνικές υπηρεσίες, που πέρα από το πλήθος φωτιστικών σωμάτων, εντόπισαν και σημαντικές φθορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, αλλά και κατάλληλων ρυθμίσεων προγραμμάτων φωτισμού, όπως μεταβολής της φωτεινότητας ακόμα και ανάλογα την ώρα. Για παράδειγμα, μείωση κατά ένα ποσοστό της φωτεινότητας κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, όπου υπάρχει ο φυσικός βοηθητικός φωτισμός.

Με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προμήθεια, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία/διαχείριση του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου (τηλεδιαχείριση), μαζί με τις απαραίτητες συνοδευτικές εργασίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση αυτού. Επιπλέον θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής του ηλεκτροφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας για την ομαλή λειτουργία της ενεργειακής αναβάθμισης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.877.767,63 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ και η σύμβαση έχει διάρκεια 11 ετών.

Στο «μέτωπο» της Αθήνας, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, επί της ουσίας τη σύμβαση διεκδίκησαν Μυτιληναίος και Μεσόγειος (που πάντως συνεργάζονται σε άλλα επιχειρηματικά μέτωπα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων) με τη δεύτερη όμως να τίθεται εκτός συνέχειας του διαγωνισμού καθώς δεν πληρούσε κάποιους όρους. Η Οικονομική Επιτροπή εξέτασε τα πρακτικά της επιτροπής διαγωνισμού (τεχνική προσφορά, οικονομική, διευκρινήσεις κ.α.) και κατέληξε στην ανάδειξη του οικονομικού φορέα «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ως προσωρινού αναδόχου με βάση το κριτήριο ανάθεσης της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς. Η Μυτιληναίος έδωσε συνολική προσφορά 52.367.944,05 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ 10,13 εκατ.).

Βάσει της προκήρυξης που είχε αναφέρει παλιότερα το insider, αντικείμενο της Δημόσιας Σύμβασης Προμήθειας και Παροχής Υπηρεσιών (Μεικτή Σύμβαση), είναι:

  • Η προμήθεια και τοποθέτηση 43.678 τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων, για την αντικατάσταση των υφισταμένων, η προμήθεια και τοποθέτηση ασύρματων ελεγκτών φωτιστικών εξοπλισμών για την διαχείριση και τον έλεγχο του οδοφωτισμού και η εκτέλεση μετρήσεων πεδίου, ρύθμιση απαιτούμενων επιπέδων φωτισμού, καθώς και η λειτουργία του συστήματος φωτισμού, και ο προγραμματισμός της πλατφόρμας IoT.
  • Η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου και συστήματος οδοφωτισμού και οι υπηρεσίες υποστήριξης και αποκατάστασης βλαβών φωτιστικών σε βάθος δεκαετίας.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 12 έτη. Δυο έτη για την προμήθεια του αντικειμένου της σύμβασης και τις απαιτούμενες εργασίες και 10 έτη για παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος. Κατά τη διάρκεια των δυο ετών της εγκατάστασης ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των τμημάτων της σταδιακής εγκατάστασης. Φορείς χρηματοδότησης της σύμβασης είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο Δήμος Αθηναίων.

Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Μυτιληναίος έχει αναλάβει αντίστοιχα έργα τόσο στο εξωτερικό (π.χ. σε πανεπιστήμια της Νιγηρίας ) όσο και στο εσωτερικό. Στην Ελλάδα άλλωστε προηγήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμό του Δήμου Βόλου, έργο άνω των 14 εκατ. ευρώ, που ήδη ολοκλήρωσε και παρέδωσε ο όμιλος. Για το συγκεκριμένο έργο εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες λύσεις στις τεχνολογίες φωτισμού και θα προσφέρουν εκτός από πιο ελεγχόμενο και υψηλής ποιότητας φως, βελτιωμένη οπτική απόδοση και καλύτερη ατμόσφαιρα στο αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Βόλου, καθώς θα επιτευχθεί μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά σε 8.845,81 τόνους CO2 το χρόνο και θα εξοικονομηθεί έως και 55% από την ενέργεια ηλεκτροφωτισμού, ενώ εξίσου σημαντική θα είναι και η μείωση του κόστους, συμβάλλοντας έτσι και στα οικονομικά του Δήμου Βόλου.

Αναλυτικά, το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση για 12 χρόνια του σχετικού εξοπλισμού.

Ειδικότερα τα έργα περιλαμβάνουν:

  • εγκατάσταση 18.000 νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας LED για την βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας.
  • βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής τους, μέσω της λειτουργίας «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας» (SLMS), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός).
  • χρήση συστημάτων προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).

Παράλληλα μέσω του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης φωτισμού αναλόγως της ώρας, των συνθηκών κυκλοφορίας, κλπ. κάθε εξωτερικού χώρου (αστικές αρτηρίες, πεζόδρομοι, πλατείες, κλπ.). Μέσω του προσαρμοστικού φωτισμού (adaptivelighting) επιτυγχάνεται περαιτέρω εξοικονόμηση και προστασία του νυχτερινού τοπίου (μείωση της φωτεινής ρύπανσης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Πώς ενίσχυσε το «καλάθι» έργων – συμβάσεων με 1 δισ. ευρώ σε λίγους μόλις μήνες

Μυτιληναίος: Οι νέοι «στόχοι» στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης

Μυτιληναίος: «Καπαρώνει» τον οδοφωτισμό της Αθήνας με προσφορά 52,3 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider