Ρεύμα: Τριπλασιασμό των διακανονισμών έφερε η ενεργειακή κρίση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Τριπλασιασμό των διακανονισμών έφερε η ενεργειακή κρίση
Προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνουν κύκλοι των μη καθετοποιημένων προμηθευτών, εκφράζοντας ωστόσο φόβους για άνοδο από το καλοκαίρι

Αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που αδυνατούν εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, προχωρώντας σε ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους, όπως σημειώνουν κύκλοι των μη καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Ως συνέπεια, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι διακανονισμοί έχουν τριπλασιαστεί από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Τα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως στην συντριπτική τους πλειονότητα οι καταναλωτές εξοφλούν προς ώρας εμπρόθεσμα τις δόσεις, με συνέπεια να μην έχει υπάρξει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, όταν με την άνοδο των θερμοκρασιών και των καταναλώσεων, θα αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ρεύματος, δοκιμάζοντας έτσι την οικονομική «αντοχή» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η οικονομική «κόπωση» των καταναλωτών φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των πελατών που πληρώνουν τους λογαριασμούς πριν από την λήξη τους. Πριν από την κρίση, σε ορισμένες εταιρείες έως και το 95% του πελατολογίου τους τακτοποιούσε τις οικονομικές του εκκρεμότητες το αργότερο μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία λήξης.

«Σωσίβιο» οι επιδοτήσεις

Οι εκπρόσωποι του κλάδου προμήθειας επισημαίνουν πως η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη αν δεν είχε προχωρήσει η πολιτεία στις επιδοτήσεις των λογαριασμών, απορροφώντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση, σημαντικό μέρος των καταναλωτών θα είχε αντικειμενική αδυναμία να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, με συνέπεια όλη η λιανική αγορά να έμενε εκτεθειμένη.

Όπως σημειώνουν, πλέον έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην έναρξη εφαρμογής του μέτρου, σχετικά με τη μετακύλιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Έτσι, τώρα υπάρχουν μικρές διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία, σχετικά με τον χρόνο στον οποίο μετακυλίονται τα ποσά ενίσχυσης στο πελατολόγιό τους.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι είναι σημαντικό ότι μέσα στο 2022 οι επιδοτήσεις διευρύνθηκαν, για να καλύψουν και τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Μικρή δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών έχει εκτινάξει τις ανάγκες των προμηθευτών για κεφάλαια κίνησης, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν τις ανάγκες του πελατολογίου τους. Όπως σημειώνουν ενδεικτικά, οι εκτιμήσεις είναι πως ο κύκλος εργασιών θα είναι 4 με 5 φορές αυξημένος το 2022, έναντι των προηγούμενων ετών, λόγω του αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους.

Όπως συμπληρώνουν, τα τεράστια σκαμπανεβάσματα των τιμών στην αγορά περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες για αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, μπορούν να θωρακίσουν μόνο ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, από ενδεχόμενες νέες μελλοντικές αυξομειώσεις του χονδρεμπορικού κόστους.

Με την ίδια λογική, η «έκρηξη» των χονδρεμπορικών τιμών, από τα περίπου 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο στα επίπεδα των 250 ευρώ που κινείται τώρα, καθιστά πρακτικά ανέφικτη την απορρόφηση των αυξήσεων. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του κλάδου, ακόμη και για ένα μικρό προμηθευτή, που κάθε χρόνο προμηθεύει το πελατολόγιό του με 4 εκατομμύρια Μεγαβατώρες, η απορρόφηση μίας αύξησης της τάξης των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, θα αντιστοιχούσε σε μία οικονομική «τρύπα» 40 εκατ. ευρώ. Λίγες εταιρείες θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα τέτοιο ποσό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider