Attica Bank: Στις 3/5 τα αποτελέσματα – Κατατέθηκε προς διαβούλευση και ο νόμος για το ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Στις 3/5 τα αποτελέσματα – Κατατέθηκε προς διαβούλευση και ο νόμος για το ΤΧΣ
Attica Bank
Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, θα ανοίξουν τα «χαρτιά» της Attica Bank για τα αποτελέσματα της χρήσης 2021.

Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, θα ανοίξουν τα «χαρτιά» της Attica Bank για τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, δρομολογώντας τα επόμενα βήματα του πλάνου εξυγίανσης, με ορίζοντα την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ιδιώτη μετόχου. Όπως έγραψε το insider.gr, οι εξελίξεις στην Attica Bank θα συμβαδίσουν με τις αλλαγές στον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Χθες και ώρα 10 το βράδυ, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00 και σε αυτήν καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας προτάσεις για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα χρήσης 2021 της Αttica Bank που θα ανακοινωθούν στις 3 Μαΐου, πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημίες 100 εκατ. ευρώ (30 εκατ. λειτουργική ζημία και 70 εκατ. ευρώ προβλέψεις για επισφάλειες δανείων). Η δεύτερη ζημιογόνος χρήση της Τράπεζας αναμένεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο. Σημειώνεται ότι τόσο για την Αttica Bank, όπως και για οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, εφόσον παρουσιαστεί ζημιογόνος χρήση, οι διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο ενεργοποιούνται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το ποσό που αναλογεί ως αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στην τράπεζα δεν έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που απομένει, ωστόσο, και να επιβεβαιωθούν από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που θα κάνει η Attica Bank στις 3 Μαΐου, η Τράπεζα αναμένεται να αιτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο την είσπραξη αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων περί τα 70 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2021, η πρώην Διοίκηση της Attica Bank είχε ζητήσει τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς η Τράπεζα παρουσίασε ζημίες 306,4 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του 2020. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο 152 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας, βελτιώνοντας την ποιότητα των εποπτικών της κεφαλαίων και καθιστώντας εφικτή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι πριν την είσπραξη των 152 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, η Attica Bank είχε στα κεφάλαιά της 249 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο, τα οποία μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ.

Πριν από την πρώτη ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου (που αποτέλεσε μάλιστα πανευρωπαϊκή πρωτιά) η Έκθεση Ελέγχου της KPMG που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της Attica Bank, είχε αναγνωρίσει για την Τράπεζα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσού 421 εκατ. ευρώ για το 2020. Αυτό, όμως, δεν ήταν και το ποσό που κατέβαλε το Δημόσιο. Και αυτό διότι το ζητούμενο ήταν να υπολογιστούν τα πραγματικά κεφάλαια της Τράπεζας και το κόστος της μείωσης των κόκκινων δανείων και το έλλειμμα που θα προέκυπτε να καλυφθεί από το Δημόσιο, κατά το μέρος που του αναλογούσε με τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου. Το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα, η Τράπεζα θα έπρεπε να το καλύψει με άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, βάζοντας ουσιαστικά ιδιώτη μέτοχο στο μετοχικό της κεφάλαιο. Πράγμα το οποίο επιτεύχθηκε με την συνδρομή του ΤΧ, το οποίο λειτούργησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή του για την θωράκιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα φάση, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, η Αttica Bank θα πρέπει να αποστείλει στην DBRS και τα στοιχεία από την άσκηση δέουσας επιμέλειας που διενεργήθηκε, προκειμένου να εντοπιστούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις, ύψους 2 δις. ευρώ, που σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα ώστε να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της από τα κόκκινα δάνεια. Η DBRS θα πρέπει να δώσει το απαιτούμενο rating (BB-) στις τιτλοποιήσεις για να ενταχθούν στον «Ηρακλή 2». Η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων αναμένεται ότι θα απαιτήσει διάστημα περίπου 2 μηνών, δηλαδή προς το τέλος Ιουνίου. Τότε αναμένεται να συγκληθεί και η γενική συνέλευση των μετόχων της Αttica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Αttica Bank έχουν δεσμευτεί ότι θα προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider