Π. Μυλωνάς: Κέρδη 500 εκατ. ευρώ το 2022 και διανομή μερίσματος το 2023 – Χαμηλότερα του 6% ο δείκτης NPE

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Π. Μυλωνάς: Κέρδη 500 εκατ. ευρώ το 2022 και διανομή μερίσματος το 2023 – Χαμηλότερα του 6% ο δείκτης NPE
Και η ΕΤΕ επιβεβαίωσε τις αντιστάσεις των χαρτοφυλακίων στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, με αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων 130 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχουν ενδείξεις καθυστερήσεων πληρωμών λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, είπε ο CEO της ΕΤΕ. Αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κέρδη 500 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος και σε αύξησή τους στα 700 εκατ. ευρώ το 2024, οδεύει η Εθνική Τράπεζα, με πρόβλεψη για δείκτες απόδοσης ενσώματων στοιχείων ενεργητικού περίπου στο 9% και 10% αντίστοιχα. Παρά την αβεβαιότητα από την τρέχουσα κρίση, οι επιδόσεις της ΕΤΕ παραμένουν εντός των στόχων που είχε θέσει, με υπεραπόδοση σε επίπεδο κεφαλαίων (η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια αναμένεται σε 16,2% φέτος και ο δείκτης CET1 σε 15,2%) και ποιότητας ενεργητικού και, όπως είπε παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022, ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, η Τράπεζα θα ζητήσει έγκριση από τον SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Και η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε τη θετική πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων παρά τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης και κυρίως του πληθωριστικού «σοκ». Η Τράπεζα είχε αρνητικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων στο α΄ τρίμηνο και εξακολουθεί στην ίδια πορεία, καθώς επίσης αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση). Mέχρι τα μέσα Μαΐου, η Τράπεζα είχε εκταμιεύσει επίσης επιχειρηματικά δάνεια 800 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022, ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με την τάση αποκλιμάκωσης να συνεχίζεται και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οδηγώντας εκτός απροόπτου, σε αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs στο σύνολο του α΄ εξαμήνου. Όπως είπε, οι υποστηρικτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης 10% στον κατώτατο μισθό, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα ισχυρά αποθέματα ρευστότητας, θα μειώσουν την πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα. Η ΕΤΕ βλέπει τον πληθωρισμό στο 11% το β΄ τρίμηνο και αποκλιμάκωσή του ουσιαστικά από το δ΄ τρίμηνο, με τα επίπεδά του να διαμορφώνονται στο 7,5% στο τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με αύξηση των κόκκινων δανείων, εντούτοις, παραμένοντας συντηρητική, αύξησε τον δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά περίπου 430 μονάδες βάσης, στο 81,8%.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τράπεζα θα επιτύχει φέτος δείκτη NPE χαμηλότερο του 6% (και μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 1,8 δισ. ευρώ), ωστόσο δεν θέλησε να δεσμευτεί, λόγω των αβέβαιων συνθηκών, σε συγκεκριμένο ποσοστό. Στο α΄ τρίμηνο 2022 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 6,5% στην Ελλάδα (6,7% σε επίπεδο Ομίλου), σημειώνοντας πτώση της τάξεως των 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και 670 μ.β. σε ετήσια βάση. Tο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω σε 2 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. μετά τις προβλέψεις. Σημειώνεται ότι το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων (απόθεμα 2 δις. ευρώ) αποτελείται από δάνεια που έχουν καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών και παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να ιαθούν. Ο στόχος για το 2024 είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και δείκτης NPE περίπου 3%.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης παραμένει ενθαρρυντική, με τις αθετήσεις πληρωμών να κυμαίνονται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις καθυστερήσεων πληρωμών λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι όλα τα κρατικά προγράμματα επιδότησης για τους δανειολήπτες της ΕΤΕ έληξαν στο τέλος του 2021. Τα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο «Γέφυρα 1» για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας ήταν ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ 800 εκατ. ήταν τα δάνεια (μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) που εντάχθηκαν στο «Γέφυρα ΙΙ». Περίπου το 40% των δανείων και από τις δύο κατηγορίες ήταν δάνεια που είχαν προηγουμένως μπει σε μορατόρια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα δάνεια αυτά κινείται περίπου σε 4% και περίπου 2% είναι ο δείκτης στις πρώιμες καθυστερήσεις.

Επίσης στο τέλος του 2021 ολοκληρώθηκαν και τα προγράμματα step up της ΕΤΕ. Στην «Εθνογέφυρα» είχαν ενταχθεί δάνεια περίπου 70 εκατ. ευρώ και στα step up προγράμματα για επιχειρήσεις – κυρίως στον Τουρισμό και στους κλάδους αναψυχής – δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης NPE στα δάνεια αυτά κινείται περίπου στο 1%. Σχεδόν το 4% των πελατών που προέρχονταν από μορατόρια πληρωμών βρίσκονταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στα μέσα Μαΐου, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη αυτών.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΕΤΕ αναφέρεται ότι τον Ιούνιο αναμένει δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Frontier II και θα υποβάλει αίτηση για μεταβίβασή του στον Ηρακλή ΙΙ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο. Το Fronteir II είναι λογιστικής αξίας περίπου 1 δις. ευρώ (περίπου 25.000 δανειολήπτες, περίπου 50.000 δανειακές διευκολύνσεις, με κατανομή περίπου 50% οικιστικά, περίπου 40% επιχειρηματικά και μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και περίπου 10% καταναλωτικά δάνεια), με απαιτήσεις που εξασφαλίζονται σε ποσοστό άνω του 80% από ακίνητα (80% με πρώτο προνόμιο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 208 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο -Αύξηση 32% στα οργανικά κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider