Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Οι εταιρείες υπεύθυνες για μόλις το 5% των τιμών των καυσίμων – Σύντομα αποφάσεις για τη νέα μονάδα ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Οι εταιρείες υπεύθυνες για μόλις το 5% των τιμών των καυσίμων – Σύντομα αποφάσεις για τη νέα μονάδα ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως χρειάζεται καλύτερη διαχείριση από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα των αυξημένων τιμών ενέργειας και καυσίμων. Επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 3-5 χρόνια από τα ΕΛΠΕ, με πάνω από το 50% να κατευθύνεται στην «πράσινη» ενέργεια. Έως τέλος Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου. 

Στα επόμενα 3 με 5 χρόνια τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, από τις οποίες πάνω από το 50% θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» ενέργεια. Αυτό σημείωσε στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα σε επίπεδο ΑΠΕ ο Όμιλος έχει δεσμεύσει γύρω στα 500 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως η ωρίμαση σε μελέτες και αδειοδοτήσεις βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι μέτοχοι της Elpedison (ΕΛΠΕ και Edison) να αποφασίσουν για την επένδυση, δηλαδή αν θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή της ή αν θα μετατεθεί για λίγο αργότερα.

Εξελίξεις σε 2-3 μήνες για τα μπλοκ της Κρήτης

Στον αντίποδα, επισήμανε ότι είναι σχετικά νωρίς οποιαδήποτε συζήτηση για το FSRU που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη συμπρωτεύουσα. Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει υψηλή εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – «ο αριθμός των ετών δεν θα είναι σίγουρα μονοψήφιος».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, η βούληση και η στήριξη των ερευνών έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από την πολιτεία. Ειδικά για τα δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε δεσμευμένοι ως εταιρεία να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως το 2022 η ενεργειακή κρίση έχει ενταθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ωστόσο οφείλεται σε αρκετούς ακόμη λόγους, δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Όπως πρόσθεσε, κατά συνέπεια χρειάζεται καλύτερη διαχείριση από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα των αυξημένων τιμών ενέργειας και καυσίμων.

Επιπλέον επιβάρυνση 150 εκατ. από το ενεργειακό κόστος

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα καύσιμα, σημείωσε πως πάνω από το 90% της τιμής αντιστοιχεί στο κόστος προμήθειας του προϊόντος και τους φόρους. Στον αντίποδα, λιγότερο από το 5% της τιμής αφορά τις εταιρείες, με συνέπεια να μην υπάρχουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για παρέμβαση, καθώς με αυτά τα ποσά θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των πρατηρίων, καθώς και μεταφοράς των καυσίμων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, η κρίση είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά το 2021 και το ενεργειακό κόστος του Ομίλου, ως απόρροια της ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Έτσι, υπήρξε μία επιπλέον επιβάρυνση 150 εκατ. ευρώ στο λειτουργικό κόστος των ΕΛΠΕ, συγκριτικά με το 2020.

«Σαν εταιρεία δεν μετακυλίσαμε στην αγορά ούτε ένα ευρώ, διατηρήσαμε τις ίδιες τιμές για τον καταναλωτή. Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή, η οποία εδράζεται στην πεποίθηση ότι είμαστε μία σημαντική εταιρεία στην αγορά και, κατά συνέπεια, σκοπός μας είναι να υπάρχει η αγορά και τα επόμενα χρόνια».

Ούτε ένα ευρώ μέρισμα από την Elpedison

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τα σχόλια του κ. Σιάμισιη για την ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο της αναφοράς του στην Elpedison, με την οποία τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού. Όπως σημείωσε, αν και η Elpedison ιδρύθηκε το 2003 και το 2005 έγινε η πρώτη εταιρεία με ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2022 δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος.

Όπως σημείωσε, υπάρχει πίεση όσον αφορά στις τιμές ρεύματος, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το ζήτημα της επάρκειας τροφοδοσίας με ηλεκτρισμό. «Η συνεχής δίωξη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικής ενέργειας, είτε στον δημόσιο λόγο είτε μέσω φορολόγησης, είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτόμαστε διπλά», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, με δεδομένο ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει ένα προϊόν διεθνώς εμπορεύσιμο, έχει ένα κόστος που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το στέλεχος των ΕΛΠΕ, καθώς μεταβαίνουμε σε μία οικονομία μικρότερων ρύπων, είναι πιθανό να πρέπει να λάβουμε υπόψη την αύξηση του ενεργειακού κόστους που σημαίνει αυτή η μετάβαση, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι εταιρείες θα πρέπει να πορευτούν μαζί με την κοινωνία, ώστε να εξέλθουν από κοινού από την ενεργειακή κρίση.

Ιστορική επίδοση στις εξαγωγές και ενίσχυση στις ΑΠΕ

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2021, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δεύτερη μεγαλύτερη ιστορική επίδοση που επιτεύχθηκε στις εξαγωγές, οι οποίες άγγιξαν τα 9 εκατομμύρια μετρητικούς τόνους. Ενίσχυση των περιθωρίων διύλισης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως επίσης και ενίσχυση της υπεραπόδοσης των διυλιστήρων. Ως συνέπεια, καταγράφηκε αύξηση 21% της λειτουργικής κερδοφορίας, στα 401 εκατομμύρια.

Παράλληλα, σημαντική ήταν η ενίσχυση στις ΑΠΕ, καθώς το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 285 MW το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Όπως σημείωσε, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να αυξήσουμε την παραγωγική μας βάση στις ΑΠΕ, ωστόσο πιστεύουμε ότι η ανάπτυξή μας στον κλάδο να γίνει από ένα συνδυασμό κινήσεων.

Τόνισε πως οι εξαγορές είναι σημαντικές, αλλά χρειάζεται και η ανάπτυξη έργων από τον ίδιο τον Όμιλο. Πέρα από το διαφορετικό χρηματοικονομικό προφίλ των δύο τρόπων ενίσχυσης του «πράσινου» χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ, η ανάπτυξη έργων είναι σημαντική και για τη χώρα, ώστε να ενισχύσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, τους επόμενους 12-36 μήνες ο Όμιλος θα διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να ωριμάσει έργα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των αδειών που έχει λάβει.

Έως αρχές Αυγούστου η νέα εταιρική ταυτότητα

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, παρά τις αντιξοότητες το 2021 καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα «Vision 2025», καθώς αναβαθμίσθηκε η εταιρική διακυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η εταιρική αναδιάρθρωση, ενώ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και, βέβαια, καταγράφηκε αισθητή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται ο επαναπροσδιορισμός του Ομιλικού προφίλ των ΕΛΠΕ, με τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας να γίνονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους, προς το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Όσον αφορά τους στόχους για το 2022, επισήμανε πως προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση της κρίσης, με την εξασφάλιση προμηθειών για την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων και την τροφοδοσία της αγοράς. Επίσης, ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η επιτάχυνση της ενίσχυσης της παρουσίας των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider