Τον Οκτώβριο το νέο σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Οκτώβριο το νέο σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου

Στα μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της Σκλαβενίτης.

Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 55,8 εκατ. ευρώ με ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2018.

Το Δεκέμβριο του 2016 ο όμιλος Σκλαβενίτη θα έπρεπε να αποπληρώσει δάνειο 12 εκατ. ευρώ και 39,8 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν 10ετή περίοδο χάριτος μέχρι το 2026. Το επιτόκιο έχει καθοριστεί στο 3% συν Euribor.

Όσον αφορά το Μαρινόπουλο και σχετικά με το θέμα της διαγραφής μέρους των οφειλών της Μαρινόπουλος, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για οριζόντιο κούρεμα 50% στο σύνολο των προμηθευτών, καθώς η δυνατότητα μεταφοράς του συνόλου των υποχρεώσεων σε πιστωτικά υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ευρώ στη νέα εταιρεία που θα ελέγχει η Σκλαβενίτης φαίνεται ότι συναντά τεχνικά και νομικά κωλύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κανένας προμηθευτής δεν έχει λάβει μέχρι τώρα το σχέδιο εξυγίανσης, ενώ όπως ανέφερε χτες στο insider ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι Παναγιώτης Τσινάβος η εταιρεία είναι θετική στο κούρεμα των οφειλών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η συναίνεση περί του 40% των πιστωτών, ενώ το υπόλοιπο 20% θα αναζητηθεί στο δικαστήριο, στις 14 Δεκεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106Β.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό των μεγάλων, κεντρικών καταστημάτων του Μαρινόπουλου (περί τα 33), προκειμένου να διατηρηθεί κάποια πελατεία και να μην απαξιωθεί πλήρως το δίκτυο της αλυσίδας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο τζίρος της Μαρινόπουλος, φέρεται να έχει υποχωρήσει στα 100 εκατ. όταν πριν από μερικά χρόνια ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες εξοφλήθηκαν πλήρως τα δεδουλευμένα που οφείλονταν στους εργαζόμενους αλλά και κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την Σκλαβενίτης (15 εκατ. ευρώ) για την αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς, από τους μετόχους της Μαρινόπουλος (10 εκατ. ευρώ) για πληρωμή μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων και από τις πιστώτριες τράπεζες (55 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση της Σκλαβενίτης για τη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων.

Αντίστοιχα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών του μήνα Οκτωβρίου 2016 και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider