Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 4%

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 4%
Για το 2023 οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, ιδιαίτερα αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν, είπε.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 4%, δηλαδή υψηλότερα της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ. Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε, ωστόσο, ότι για το 2023 οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, ιδιαίτερα αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ:

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το διεθνές περιβάλλον έγινε δύσκολο, περίπλοκο και απαιτητικό. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προστέθηκαν σε αυτές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών του πλανήτη, αυξάνει τον πληθωρισμό και έχει καταλυτική επίδραση παντού.

• Στις καταναλωτικές αποφάσεις των νοικοκυριών
• Στις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων,
• Στις κυβερνήσεις και τις δημοσιονομικές προτεραιότητές τους
• Στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών, που τις οδηγεί σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, προς το παρόν, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική. Έχοντας ανακάμψει σημαντικά το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% σε σταθερές τιμές, αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.

Και φέτος, παρά τους καθοδικούς κινδύνους, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4%. Δηλαδή, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για το 2023, όμως, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Ιδιαίτερα αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε ακόμα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η οποία εύκολα μπορεί να επηρεάσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη αβεβαιότητα. Αλλά όχι στασιμότητα. Οι εξελίξεις επιταχύνονται. Οι Κεντρικές Τράπεζες σχεδιάζουν νέες μορφές ψηφιακού χρήματος. Και οι τράπεζες πιέζονται από νέους ανταγωνιστές, προερχόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας, Big tech και Fin tech.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός φέρνει επιτάχυνση των εξελίξεων στον ψηφιακό χώρο. Όπως ανέφερε ενδεικτικά,

• ενώ το 2015 μόνον το 8% των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορούσε να επεξεργαστεί ψηφιακά ένα στεγαστικό δάνειο μέσα σε δύο ημέρες, το 2020 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 46%.
• Ομοίως, ενώ το 2015 μόνον το 21% των ευρωπαϊκών τραπεζών διεκπεραίωνε ένα καταναλωτικό δάνειο μέσα σε μια ημέρα, το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό είχε υπερτριπλασιαστεί στο 74%.

Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση. «Ο δείκτης κεφαλαίου CET1 ανήλθε στο 15% στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό δεν επιτεύχθηκε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή δεν επιβαρύνθηκαν οι μέτοχοί μας.

Επιτεύχθηκε εσωτερικά από την τράπεζα

• Με την οργανική αύξηση της κερδοφορίας μας,
• Με την καλή ποιότητα του δανειακού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου μας,
• Με τις επιτυχείς συναλλαγές μας, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier,
• Αλλά και με πρωτοβουλίες που μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, όπως η στρατηγική συνεργασία στον χώρο της αποδοχής καρτών με την EVO Payments Inc.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Μας τοποθετεί σε ευνοϊκή θέση να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Να μεγαλώσουμε και να επεκτείνουμε τις δανειακές μας δραστηριότητες», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Ψάλτης: Πλούσιο το έργο της Alpha Bank για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Οι 5 άξονες δράσης το 2021

Π. Μυλωνάς: H Εθνική Τράπεζα έχει πλέον ευελιξία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider