Ισχυρές αντιστάσεις στην αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, παρουσιάζουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τα πρώτα μηνύματα που ήρθαν από τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων β' τριμήνου στους αναλυτές από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική, να είναι θετικά για τις αποπληρωμές από πλευράς δανειοληπτών. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης, ούτε άλλων πελατών.
Ωστόσο, παρά τη μη εμφάνιση νέων κόκκινων δανείων στο α' εξάμηνο του έτους, αλλά και τον Ιούλιο οπότε παρέμεινε η ίδια τάση, οι τράπεζες δεν χαλαρώνουν την επιφυλακή τους, ούτε κατεβάζουν τον πήχη των συντηρητικών προβλέψεων για τα εκτιμώμενα νέα κόκκινα δάνεια και το κόστος των προβλέψεων στο σύνολο του έτους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αλλάζουν και τις προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία διασφαλίζεται και από διαγραφές που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες στο β΄ εξάμηνο του 2022.
Όπως ανέφεραν νωρίτερα στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, χάρη σε μία σειρά παραγόντων, η επιβάρυνση του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, των τιμών των τροφίμων και της αύξησης των επιτοκίων στο εισόδημα των νοικοκυριών και στα κέρδη των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Οι θετικοί παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στη δημιουργία νέων NPEs έχουν να κάνουν καταρχάς με τη στήριξη που έχουν παράσχει τα μέτρα της κυβέρνησης, ιδίως στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, τα οποία κινούνται ήδη περί τα 10 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο Τουρισμός έχει μεγάλη συμβολή, καθώς οι τουριστικές εισπράξεις που προβλέπονταν φέτος στο 80% αυτών του 2019, φαίνεται ότι θα υπερβούν το 100% των τουριστικών εσόδων της προπανδημικής χρονιάς – ρεκόρ.
Περαιτέρω, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται πολύ δυναμική φέτος, κόντρα στις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που αναμένεται να πλήξουν βαριά πολλές άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, φέρνοντάς τις ακόμη και σε ύφεση. Οι δύο CEOs προέβλεψαν για φέτος ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας άνω του 4% και επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα κάνει outperform τις επιδόσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και βεβαίως, δεν κινδυνεύει με ύφεση. Πάντως, επειδή η Ευρωζώνη παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, οι προβλέψεις για το 2023 είναι δύσκολες, καθώς θα κριθούν από την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό, διατηρείται και η πρόβλεψη του χαμηλού εύρους (1,5%) για την ανάπτυξη του 2023 (με ανώτερο εύρος το 3%).
Επιπλέον θετικά για τη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων λειτουργούν η συνεχιζόμενη πτώση της ανεργίας (στο 12,5% με τα τελευταία στοιχεία), η αύξηση του βασικού μισθού που χαρακτηρίστηκε αρκετά γενναιόδωρη, οι καταθέσεις που παραμένουν σταθερές και αυξάνονται και τα στοιχεία για το διαθέσιμο εισόδημα που έδειξαν αύξησή του κατά 3,8% στο α΄ τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη ευαισθησία στις επιβαρυντικές συνθήκες από τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια (ανεπαίσθητη αύξηση των νέων εισροών NPEs στο β΄ τρίμηνο), ενώ τα επιχειρηματικά συνεχίζουν στον αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs.
Τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική, πάντως, παραμένουν συντηρητικές ως προς τις εκτιμήσεις τους για τα νέα κόκκινα δάνεια στο σύνολο του έτους. Ενδεικτικά, η Eurobank διατηρεί την συντηρητική πρόβλεψη για νέες εισροές 400 εκατ. ευρώ και διατηρεί την πρόβλεψη για το κόστος των προβλέψεων στις 65 μονάδες βάσης, ενώ και η Εθνική δεν μεταβάλλει την πρόβλεψη για τον δείκτη CoR από τις 70 μονάδες βάσης. Οι αντίξοες συνθήκες δεν ανατρέπουν, πάντως, τη συνεχιζόμενη πορεία μείωσης του δείκτη NPE, ο οποίος και για τις δύο τράπεζες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ, θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά.
Για τη Eurobank o δείκτης NPE μειώθηκε στο 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2022 (και προβλέφθηκε περαιτέρω υποχώρηση στο 5,8%), με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα 2,5 δισ. ευρώ ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Ο σχηματισμός των NPEs ήταν αρνητικός κατά 6 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022.
Για την Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 6,1% (προβλέφθηκε περαιτέρω μείωση στο 6%), με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα να υποχωρούν σε 1,9 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.