Τo deal του Μαρινόπουλου και τα ρίσκα του Σκλαβενίτη

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τo deal του Μαρινόπουλου και τα ρίσκα του Σκλαβενίτη

Ο δρόμος... μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Και μπορεί η εμπλεκόμενες πλευρές να θέλουν πάσει θυσία να ολοκληρωθεί το deal, εντούτοις υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.

Ο λόγος για την διάσωση του Μαρινόπουλου μέσω της οποίας η οικογένεια Σκλαβενίτη πήρε το ρίσκο της εμπλοκής, εκτιμώντας ότι στο τέλος της ημέρας, θα έχει καταφέρει όχι μόνο να πρωταγωνιστήσει στην μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ επί ελληνικού εδάφους, αλλά και θα βρεθεί στην κορυφή του λιανεμπορίου με ένα δίκτυο που θα αριθμεί πάνω από 900 καταστήματα και με ένα τζίρο που θα πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέχρι τώρα leader του κλάδου, ΑΒ Βασιλόπουλο.

Ο πρώτος σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι το Πρωτοδικείο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο» φως.

Αν και οι δύο παραπάνω εγκρίσεις εξασφαλιστούν τότε, η διοίκηση της Σκλαβενίτης ετοιμάζεται για την μετάβαση στην νέα εποχή, που προβλέπει εφοδιασμό των καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

Η ομαλή τροφοδοσία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου μαζί με την αλλαγή της επωνυμίας των καταστημάτων από ΜΑρινόπουλο και Carrefour... σε Σκλαβενίτη.
Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, λένε οι καλά γνωρίζοντες και θα απαιτηθούν αρκετά κεφάλαια, ώστε κάποια στιγμή να επανέλθει η ομαλότητα.

Εδώ να σημειωθεί, ότι στελέχη της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι κάποια από τα εταιρικά καταστήματα θα κλείσουν (λόγω αλληλοεπικάλυψης του δικτύου) ωστόσο οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά δεν θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους αλλά θα απορροφηθούν από τα πλησιέστερα καταστήματα της Σκλαβενίτης.

Ένας από τους στόχους που επίσης πρέπει να κερδηθεί είναι η επιστροφή των καταναλωτών στα μέχρι τώρα άδεια καταστήματα τη Μαρινόπουλος.

Εκτιμάται όμως ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί αφού το όνομα Σκλαβενίτη, αποτελεί ένα από τα ισχυρά brand στη συνείδηση του έλληνα καταναλωτή.

Τέλος, μία ακόμη πηγή σοβαρού προβληματισμού έχει να κάνει με τις υψηλές υποχρεώσεις που θα βαρύνουν τον όμιλο Σκλαβενίτη μετά την απόκτηση της Μαρινόπουλος. Η Σκλαβενίτης χρωστά σήμερα στις τράπεζες περίπου 318 εκατ. ευρώ και άλλα 444 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 812,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα περίπου 1,18 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος μετά το κούρεμα των προμηθευτών, τα 352 εκατ. ευρώ του πρόσθετου δανεισμού που συμφωνούν να παράσχουν οι τράπεζες στη νέα εταιρεία προκειμένου να αποπληρωθούν μερικώς οι προμηθευτές, και πιθανόν ένα μέρος από τα 125 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα βάλει ο όμιλος ως ίδια συμμετοχή, εφόσον προέλθει από νέο δανεισμό.

Πρόκειται για έναν μεγάλο όγκο υποχρεώσεων (ανάλογο με αυτό που είχε ο Μαρινόπουλος, πριν καταρρεύσει) ο οποίος πολλοί εκτιμούν ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που καλείται να αναλάβει η πλευρά Σκλαβενίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider