«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μας εξέπληξαν με την ισχυρότερη αύξηση των δανειοδοτήσεων, το ταχύτερο repricing των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες του δευτέρου τριμήνου», όπως αναφέρει ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη αρχίσει. Επιπλέον, υπήρξε μια σωστή διαχείριση ως προς τα λειτουργικά κόστη ενώ δεν υπήρχαν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η HSBC προχωρά σε ενημέρωση των εκτιμήσεών της ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αισιόδοξες τάσεις στα έσοδα και αυξάνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία αυτών για το 2022 - 2024 κατά 11% - 10% - 11% κατά μέσο όρο, με το βιώσιμο επίπεδο ROTE να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,2%.
Ποια τα πήγε καλύτερα στο δεύτερο τρίμηνο;
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά σε όλες τις συστημικές τράπεζες με τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 8% - 11% σε τριμηνιαία βάση. Η Alpha Bank είχε την καλύτερη πιστωτική επέκταση και έλεγχο του κόστους, αλλά ο ρυθμός αύξησης των οργανικών προ προβλέψεων κερδών υποχώρησε ελαφρώς χαμηλότερα από τις υπόλοιπες συστημικές λόγω των χαμηλότερων προμηθειών. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων ήταν πιο αργός στην Εθνική Τράπεζα, αλλά η ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και οι προμήθειες οδήγησαν την αύξηση των οργανικών προ προβλέψεων κερδών στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες.
Η Eurobank ξεχώρισε με τη μεγαλύτερη πρόοδο που κατέγραψε ως προς το δείκτη CET1 στο δεύτερο τρίμηνο χάρη στα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές. Από άποψη αποτιμήσεων, η HSBC εκτιμά ότι τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου προήλθαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Η ισχυρή ανάπτυξη των οργανικών προ προβλέψεων κερδών και η καλή παραγωγή κεφαλαίου κάνουν το δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2022 στο 0,24x να φαίνεται εξαιρετικά ελκυστικός.
Αύξηση των τιμών στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες
Η έντονη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των ελληνικών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν έχει εκτιμηθεί, όπως υπογραμμίζει η HSBC, εξαιτίας των φόβων που κυριαρχούν για μια επερχόμενη ύφεση σε ολόκληρη την ΕΕ. Παρά την ανάκαμψη από τον Ιούλιο, οι μετοχές εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,44x για το 2022 και με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη, P/E για το 2023 στο 5x κατά μέσο όρο, οι οποίοι φαίνονται αρκετά ελκυστικοί με 8% βιώσιμο ROTE έναντι 14% COE.
Η HSBC εκτιμά πως τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου έχουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με την πρώτη να παραμένει η προτιμώμενη μετοχή για τον οίκο εξαιτίας του ισχυρού ισολογισμού και της καλύτερης κερδοφορίας της. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το risk/reward στην Τράπεζα Πειραιώς. Το P/TBV της είναι το χαμηλότερο από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ και της περιοχής EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), παρότι η εξυγίανση του ισολογισμού της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο δείκτης αποδοτικότητας ROTE για το 2023 ορίζεται στο 9% περίπου.
Έτσι, η HSBC αυξάνει τις τιμές στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με σύσταση «buy». Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος ορίζεται στα 1,45 ευρώ από 1,25 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ που είχε θέσει η HSBC και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως.