Οι πρωταθλητές των αφίξεων της φετινής τουριστικής χρονιάς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πρωταθλητές των αφίξεων της φετινής τουριστικής χρονιάς
Οι Βρετανοί κρατούν τα σκήπτρα των φετινών τουριστικών αφίξεων. Πώς κινούνται οι άλλες αγορές τροφοδότες.

Ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα φαίνεται να πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός τον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού, με τις πληρότητες να κινούνται κοντά στο 100% στους περισσότερους προορισμούς της χώρας. Παρότι βέβαια οι επιδόσεις αναμένονται να φτάσουν στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, τα χαρακτηριστικά του φετινού τουρισμού παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις εν συγκρίσει με τα προπανδημικά χρόνια.

Πέρα από τις δύο ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι προορισμοί στη χώρα, την καθοδική πορεία της μέσης δαπάνης σε σχέση με την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε πέρυσι αλλά και τις διαφοροποιήσεις στην διάρκεια παραμονής, αλλαγές παρατηρούνται και στο μείγμα των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρεται να προσελκύει τους ίδιους τουρίστες αριθμητικά τον Αύγουστο, με δύο βασικές αγορές και μια ανερχόμενη να απουσιάζουν τελείως από την τουριστική εξίσωση. Ο λόγος για τους Ρώσους, τους Κινέζους και του Ουκρανούς τουρίστες, οι οποίοι φέτος δεν έφτασαν στην χώρα λόγω πολέμου και υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή βέβαια οι ισορροπίες δείχνουν να αλλάζουν και μεταξύ των βασικών αγορών που τροφοδοτούν την χώρα με τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχής γενομένης της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, φορείς του κλάδου εκτιμούσαν ότι οι τουρίστες από τις βόρειες χώρες της ΕΕ θα επηρεαστούν αισθητά. Εκτίμηση που εν μέρει επιβεβαιώνει ο αριθμός των Γερμανών και των Βρετανών τουριστών.

Οι Βρετανοί κρατούν τα σκήπτρα των αφίξεων

Παρότι οι Γερμανοί ήταν τόσο προ όσο και εν μέσω πανδημίας, η πιο δυνατή αγορά της Ελλάδας, φέτος φάνηκε να υποχωρούν στο βάρος των πληθωριστικών πιέσεων και να παραδίδουν τα σκήπτρα στην βρετανική αγορά.

Προς επίρρωση του παραπάνω αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2022, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -18,3% και διαμορφώθηκε σε 4.334 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.305 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 2.528 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά -12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά -25,6% και διαμορφώθηκε σε 1.806 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά -3,0% και διαμορφώθηκε σε 738 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά +6,0% και διαμορφώθηκε σε 305 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά +12,7% και διαμορφώθηκε σε 626 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 174 χιλ. ταξιδιώτες παρουσιάζοντας πτώση -39,4%. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά -82,9% και διαμορφώθηκε μόλις σε 12 χιλ. ταξιδιώτες.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τα μερίδια αγορών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το α’ εξάμηνο του έτους μέχρι και τον Ιούνιο δηλαδή. Και σε αυτή την περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην πρώτη θέση με μερίδιο της τάξης του 12%, σε σχέση με το 11% που ήταν το μερίδιο των Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει τους Βρετανούς να εκθρονίζουν τους Γερμανούς από την κορυφή.

Με πολύ καλή δυναμική κινήθηκαν και οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, το μερίδιο των οποίων έφτασε στο 11%. Οι προβλέψεις μάλιστα ανέφεραν ότι Ιούλιο κι Αύγουστο οι αφίξεις των επισκεπτών από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, ενδεχομένως καταλαμβάνοντας και την πρώτη θέση της λίστας.

Την πρώτη πεντάδα των αγορών που επισκέφτηκαν την χώρα συμπλήρωσαν οι Γαλλία και η Ιταλία, με μερίδια πέριξ του 7%-8%, ενώ στις top αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συμπεριλήφθηκε η Κύπρος, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 5%, και τη 10άδα συμπλήρωσαν η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Την τάση επιβεβαίωσε πρόσφατα και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί». Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα μέχρι τώρα στοιχεία της τουριστικής περιόδου αλλά και την αισιοδοξία της για το επόμενο χρονικό διάστημα, η κ. Ζαχαράκη, ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται 1 εκ, αφίξεις τουριστών κάθε εβδομάδα, με τα σκήπτρα να κρατούν οι Βρετανοί, καθώς μέχρι τώρα υποδεχόμαστε περίπου 200.000 εβδομαδιαίως.

Στη συνέχεια ακολουθούν τουρίστες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες όπου φέτος υπάρχει μεγάλη αύξηση των τουριστών από τη Ρουμανία που πηγαίνουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αναπληρώνοντας σε μεγάλο ποσοστό τη μείωση των τουριστών από την Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει φέτος και από τους τουρίστες από την Αμερική, οι οποίοι μάλιστα κάθονται και περισσότερες ημέρες, πάνω από 10, αλλά ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού μάλιστα, τα μέχρι τώρα στοιχεία μαρτυρούν ότι την τρέχουσα χρονιά θα έχουν ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό, ξεπερνώντας το 2019 που ήταν χρονιά αναφοράς και κατά την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς έσοδα ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός

Τουρισμός: «Ανάσα» στην Σάμο και την Βόρεια Εύβοια προσέφεραν τα Voucher

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα το 2021 - Πώς κινούνται φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider