Η μεγάλη επιστροφή της Eskimo

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη επιστροφή της Eskimo

Μαζί με την ΙΖΟΛΑ αποτελούσαν την δεκαετία του '60 και του '70 ένα από τα δυνατά brand της ελληνικής αγοράς στον τομέα των λευκών οικιακών συσκευών.

Ο λόγος για την εταιρεία λευκών συσκευών Eskimo, η οποία μπορεί από το 2001 ανήκει στην FG Europe του Ομίλου Φειδάκη, έχει κάνει όμως την τελευταία τριετία μια δυναμική επιστροφή στην ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεων της.

Η εταιρεία έχει καταφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να αυξήσει τις πωλήσεις της (κατά 26,64%, στα 1,85 εκατ. στο φετινό εξάμηνο) όταν στην αρχή αυτής της νέας προσπάθειας οι συσκευές της αντιπροσώπευαν έναν τζίρο που μόλις άγγιζε τις 600.000 ευρώ.

Ο λόγος, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, εκτός από την διαρκώς ανανεωμένη γκάμα προϊόντων που έχει λανσάρει στην ελληνική αγορά η Eskimo, είναι και η στροφή των καταναλωτών σε πιο προσιτά οικονομικές λύσεις.
Αν και τα προϊόντα Εskimo, όπως και αυτά της ΙΖΟΛΑ, κατασκευάζονται σε εργοστάσια του εξωτερικού, έχουν καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουν πίσω τους πολλά ισχυρά ξένα brands.

H Εskimo πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1955 ως «Ι. Σταυρόπουλος & Σία», παίρνοντας το όνομα του ιδρυτή της Ιωάννη Σταυρόπουλου και με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή ξύλινων ψυγείων πάγου. Το 1973 με την επωνυμία πλέον Βιομετάλ Eskimo κατακτά την 23η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, με μερίδιο 27% στην ελληνική αγορά.

Το 1977 η Εskimo μαζί με την ΙΖΟΛΑ και την Εθνική Τράπεζα συστήνει την εταιρεία ΕΛΙΝΤΑ όπου συμμετέχει με ποσοστό 33,3% η καθεμία. Εκεί μεταφέρεται η παραγωγή των λευκών ηλεκτρικών συσκευών, ενώ η Εskimo κρατά το τμήμα παραγωγής τηλεοράσεων και VIDEO. Τη δεκαετία του ’80 η ΕΛΙΝΤΑ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και κλείνει αφήνοντας ουσιαστικά την εταιρεία χωρίς αντικείμενο, ενώ το 1989 σταματά και η παραγωγή τηλεοράσεων.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι βασικοί μέτοχοι της Eskimo δηλαδή η οικογένεια Σταυρόπουλου, προσπαθεί να μεταβιβάσει την εταιρεία η οποία έχει απαξιωθεί πλέον χρηματιστηριακά. Μάλιστα το 1996 η διοίκηση του χρηματιστηρίου βγάζει την μετοχή εκτός ταμπλό.

Πολλοί επιχειρηματίες ήταν εκείνοι που ήθελαν να την εξαγοράσουν Τελικά το 1997 περνάει στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Ζούλοβιτς, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε και για λογαριασμό άλλων επιχειρηματιών και η εταιρεία επιστρέφει ξανά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα σχέδια της νέας ιδιοκτησίας ήταν η συγχώνευση της Εskimo με άλλη επιχείρηση, με τελευταία την προσπάθεια να συγχωνευθεί με την εταιρεία Βασιλάκης. Μετά και την αποτυχημένη αυτή προσπάθεια, η εταιρεία πωλείται τελικά τον Φεβρουάριο του 2001 στην F. G. Europe.

Σήμερα, η εταιρεία εμπορεύεται εκτός των προϊόντων με το σήμα Eskimo, προϊόντα FUJITSU, ενώ έχει επεκταθεί και στον τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider