Η νέα πραγματικότητα στον ενεργειακό τομέα ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα πραγματικότητα στον ενεργειακό τομέα ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών
H χώρα μας μπαίνει στο φθινόπωρο σε καλύτερη θέση από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία και την επάρκεια της.

H χώρα μας μπαίνει στο φθινόπωρο σε καλύτερη θέση από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία και την επάρκεια της. Ο διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με την νέα πλωτή δεξαμενή, ο αγωγός TAP, αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη και η δυνατότητα χρησιμοποίησης πετρελαίου αντί φυσικού αερίου σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δείχνουν ότι η Ελλάδα πιθανόν να μην έχει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, εκτός και αν συντρέξουν σοβαροί λόγοι όπως θα μπορούσε να είναι η πλήρης διακοπή του Turkstream και η ταυτόχρονη μη εξεύρεση νέων φορτίων LNG στην αγορά.

Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει, όπως μας δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 1ο εξάμηνο του 2022. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν μας, ότι ακόμα και σήμερα εξαρτόμαστε από την Ρωσία και την Gazprom σε ένα ποσοστό της τάξεως του 34% επί του συνόλου εισαγωγών ΦΑ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ενεργειακή εξίσωση.

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα τόσο υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που είναι λογικό να κλονίζονται ακόμα και στόχοι που προηγουμένως θεωρούνταν δεδομένοι, όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση. Βλέπουμε λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν στο μέγιστο αυτό το χειμώνα με προοπτική παράτασης της λειτουργίας τους, με την πλάστιγγα της ενεργειακής ασφάλειας και της αειφορίας να γέρνει σαφώς υπέρ της ασφάλειας.

Η ευρύτερη προσπάθεια της χώρας μας να εξοικονομήσει σε κεντρικό επίπεδο ρεύμα και αέριο δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τη σημασία της εξοικονόμησης σε επίπεδο καταναλωτή. Λύσεις όπως η θερμομόνωση στις κατοικίες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, οι αντλίες θερμότητες και οι μπαταρίες αποτελούν μια επένδυση που με τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μπορούν να αποπληρωθούν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με το παρελθόν, ελαφρύνοντας παράλληλα το βάρος για τον καταναλωτή από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

Στην Ελλάδα, τα προγράμματα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται (Εξοικονομώ, Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών) είναι προς την σωστή κατεύθυνση, πρέπει να συνεχισθούν, να ενταθούν και να διευρυνθούν σε περισσότερους επιλέξιμους πολίτες και επιχειρήσεις.

Καθώς η ενεργειακή κρίση εισέρχεται στους επόμενους μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό να γίνεται μια ευρεία συζήτηση στους κόλπους της κοινωνίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, από τους απλούς πολίτες ως τις επιχειρήσεις, τους φορείς και την πολιτική ηγεσία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) διοργανώνει στις 21-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα το 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο, που θα φιλοξενήσει περισσότερες από 250 σημαίνουσες προσωπικότητες του διεθνούς και ελληνικού ενεργειακού γίγνεσθαι.

Ανάμεσά τους οι εξής: Fatih Birol, Executive Director, International Energy Agency, Francesco La Camera, Director General, International Renewable Energy Agency, Clara Poletti, Chair of the Agency for the Cooperation of Energy Regulators(ACER); Board Member at ARERΑ,Nikos Tsafos, Chief energy adviser to the Prime Minister of Greece, Bassam Fattouh, Director, Oxford Institute for Energy Studies; Professor, School of Oriental and African Studies, University of London, Steven Griffiths, Senior Vice President for Research and Development; Professor of Practice, Khalifa University of Science and Technology, Majid Al Moneef, Chairman, International Advisory Committee of King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (KAPSARC), Mariarosa Baroni, President, NGV Italy, David Livingston, Senior Advisor, US Department of State, Kostas Ach. Karamanlis, Minister of Infrastructure and Transport, Adonis Georgiadis, Minister of Development and Investments, Hellenic Republic, Alexandra Sdoukou, General Secretary of Energy and Mineral Resources, Ministry of Environment and Energy, Matthew Lodge, British Ambassador to the Hellenic Republic, Maria Spyraki, Member of the European Parliament, Nea Dimokratia Party, Ioannis Ghikas, Deputy Permanent Representative of Greece to the EU.

Η Ατζέντα του Συνεδρίου θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών πυλώνων για την ενεργειακή μετάβαση, τη γεωπολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και το μέλλον των παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει ακόμη εξειδικευμένα workshops για Διδακτορικούς Φοιτητές, Gala Dinners, βραβεύσεις εξεχουσών προσωπικοτήτων με αναγνωρισμένη δράση στον τομέα της Ενέργειας, βραβεύσεις καλύτερων δημοσιεύσεων, δράσεις πολιτισμού, που περιλαμβάνουν Έκθεση Ζωγραφικής του ζωγράφου Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, εμπνευσμένη από την Ενεργειακή Μετάβαση, Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider