Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα
Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να αποτελέσει τον επόμενο «καταλύτη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα επιχειρήματα των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων γύρω από την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα και ποιοι οι δείκτες αποτίμησης.

των Ανδρέα Βελισσάριου, Αντώνη Κοφινάκου

Μια ευρεία βεντάλια επιχειρημάτων αρχίζει να ανοίγει τόσο από τη μεριά των αισιόδοξων όσο και από αυτήν των απαισιόδοξων γύρω από την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη βάση των νέων, υπό διαμόρφωση συνθηκών, στο διεθνές και εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Από τη μία, οι ελληνικές τράπεζες έχοντας αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών του παρελθόντος, της οικονομικής κρίσης και του βάρους των «κόκκινων» δανείων, έδειξαν να στηρίζονται στις αναπτυξιακές προοπτικές και στη δυναμική της οικονομίας και να επανέρχονται στη βασική τους θέση, στήριξης και χρηματοδότησης σημαντικών κλάδων και μονάδων, με σημαντική συμβολή και του πυλώνα του RRF. Την ίδια στιγμή, το απαισιόδοξο τμήμα της αγοράς είχε θέσει ένα συνδυασμό των χειρότερων δυνατών αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, με περιορισμένη ανάπτυξη της άνω γραμμής, «έκρηξη» των NPEs ή και περιορισμό στην ικανότητα διανομής μερισμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα οποιαδήποτε διάψευση στο πεδίο αυτών των «μαχών» από την πλευρά των διοικήσεων θα επιφέρει έναν περαιτέρω ανοδικό βηματισμό για τις υποτιμημένες - υψηλά discount σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες - μετοχές των τεσσάρων συστημικών.

Ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων που προκύπτει ως προς την πορεία που θα καταγράψουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες είναι η επίδραση από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς από τη μία ενισχύονται τα καθαρά έσοδα από τόκους (αναμένονται ήπιες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων έναντι των δανειοδοτήσεων), αλλά από την άλλη, οι «επιθετικές» κινήσεις της ΕΚΤ στην προσπάθεια να καταπολεμήσει τις επίμονα έντονες πληθωριστικές πιέσεις (η εκτίμηση είναι πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα φτάσει στο 3% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,5% στις αρχές του 2023) δύναται να προκαλέσουν νέα defaults, νέα «κόκκινα» από την ενότητα των ρυθμισμένων δανείων, μέσω του pass through rate - «re-defaults» και χαμηλότερους ρυθμούς αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings). Βέβαια, η πλειονότητα των δανείων αφορούν το εταιρικό σκέλος, αλλά σαφώς στην ενότητα των καταναλωτικών και στεγαστικών εκφράζονται ανησυχίες στη βάση των ανωτέρω και ως προς τη επβράδυνση της ζήτησης και της πιστωτικής επέκτασης. Πρόσθετο «όπλο» στα χέρια των απαισιόδοξων αποτελεί επίσης η εκκρεμότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου γύρω από την ακύρωση των πλειστηριασμών και της αναγκαστικής εκτέλεσης από funds, που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε servicers, «Ηρακλή», τράπεζες και δημόσιο χρέος και σε μικρότερο βαθμό και τα υψηλότερα κόστη που σχετίζονται με τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που πιθανότατα υπεραντισταθμίζονται από την αύξηση των NII.

Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση κεφαλαιακά σε σύγκριση με το παρελθόν, αναμένεται να δουν ένα σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους NII CAGR της τάξεως του 7% - 11%, που συνεισφέρουν περισσότερο από το 70% των βασικών τραπεζικών εσόδων (τα οποία είναι +8,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), μέσω υψηλότερων περιθωρίων (+100 μονάδες βάσης) και επέκτασης του δανεισμού (+6% ετησίως, με το ήμισυ να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και χωρίς επιπτώσεις από τη δευτερογενή αγορά NPL), αλλά και μέσω της χρήσης της πλεονάζουσας ρευστότητας για την ενίσχυση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, εκτός από την υψηλότερη ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις των επιτοκίων έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τέσσερις συστημικές διαθέτουν επιπλέον «μοχλούς», συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς μείωσης του κόστους (μέσω της ψηφιοποίησης, των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και του περιορισμού του δικτύου καταστημάτων) και της επιτάχυνσης της δημιουργίας προμηθειών. Παράλληλα, βαδίζοντας προς το 2023, το επενδυτικό «story» που χτίζεται γύρω από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες δύναται να σπρώξει προς τα πάνω τις αξίες τους ειδικά υπό τη βάση ενός λιγότερου αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ game changer παράγοντας θα είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, αλλάζοντας ευρύτερα την εικόνα και τα μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και φυσικά της εγχώριας αγοράς.

Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών

Περνώντας στο τεχνικό σκέλος, η μετοχή της Alpha Bank είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός ευρύτερου σχηματισμού αντιστροφής «reverse head & shoulders» (κόκκινο χρώμα). Η τιμή την δεδομένη στιγμή βρίσκεται στον δεξί ώμο του σχηματισμού, όπου εμφανίζεται ένας νέος μικρότερος σχηματισμός «reverse head & shoulders» (μπλε χρώμα). Αυτός ο σχηματισμός (μπλε χρώμα) ενεργοποιήθηκε καθώς διασπάστηκε ανοδικά το neckline. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι προεκτάσεις του σχηματισμού είναι 161,8 % - 200 % του Fibonacci. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή θα ενεργοποιήσει και το neckline του ευρύτερου σχηματισμού (κόκκινο χρώμα), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι μεγαλύτερες προεκτάσεις 161,8% - 200% του Fibonacci.

Alpha Bank

Στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συναντάμε τον ίδιο σχηματισμό αντιστροφής «reverse head & shoulders». Ο σχηματισμός έχει ενεργοποιηθεί καθώς έχει διασπαστεί το neckline. Πιο συγκεκριμένα η τιμή τέσταρε το neckline με την βοήθεια του ΚΜΟ 200. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι προεκτάσεις του σχηματισμού είναι 161,8% - 200% του Fibonacci.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι εκτελεί έναν διορθωτικό σχηματισμό «regular flat». Αυτό το συμπεραίνουμε από την τρικύματη καθοδική κίνηση του κύματος Α. Συνεπώς βρισκόμαστε στο τρίτο σκέλος του κύματος Β. Σύμφωνα με την θεωρία, το κύμα Β διορθώνει το κύμα Α στο 90% (μπλε Fibonacci). Παράλληλα η προέκταση 161,8% του υποκύματος (w) του κύματος Β (κόκκινο Fibonacci), εφαρμόζει με απόλυτη ακρίβεια στο 90% της προηγούμενης μέτρησης, το οποίο ονομάζεται Cluster Fibonacci.

Εθνική Τράπεζα

Η μετοχή της Eurobank φαίνεται ότι ολοκλήρωσε ένα καθοδικό διορθωτικό «double three», ανεβαίνοντας εν συνέχεια με μια προωθητική κίνηση 5 υποκύμάτων (I – V) η οποία κορύφωσε στην κατερχόμενη γραμμή τάσης. Ακολούθησε μια διόρθωση A-B-C και τώρα εκτελεί μια νέα προωθητική κίνηση 5 υποκυμάτων. Το υποκύμα 3 της τρέχουσας προωθητικής κίνησης διέσπασε ανοδικά και τέσταρε την κατερχόμενη γραμμή τάσης.

Eurobank

Δείκτες αποτίμησης

Σύμφωνα με τη Factset, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 6,29x για το 2023 και με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,54x. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ορίζονται στα 0,69 ευρώ για το 2022 και στα 0,58 ευρώ για το 2023, με τη μερισματική απόδοση στο 2,81% στη βάση του τέλους της τρέχουσας χρήσης και στο 3,67% για το τέλος του 2023.

Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στις 4,3 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,57 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV. Επιπλέον, τα EPS αναμένεται να διαμορφωθούν στα 0,25 ευρώ για εφέτος και στα 0,17 ευρώ για το 2023. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται πως θα κινηθεί στο εύρος του 3,64% - 3,78% για τη χρονική περίοδο 2022 - 2023.

Από την άλλη, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 5,5 για εφέτος και στο 4,7x για τα προβλεπόμενα κέρδη του 2023, ενώ ο δείκτης P/TBV διαμορφώνεται στο 0,27χ και στο 0,23x για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται πως θα φτάσει στο 1,86% στο τέλος του 2023, με τα EPS στα 0,17 και στα 0,20 ευρώ για το 2022 - 2023.

Τέλος, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 3,23x για εφέτος και στο 3,65x για το 2023 και με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,26x και στο 0,25x αντίστοιχα. Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ορίζονται στα 0,38 ευρώ για το 2022 και στα 0,33 ευρώ για το 2023.

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με δύο σενάρια για άνοδο του ΑΕΠ το πολύ έως το 2% ο Ελληνικός προϋπολογισμός του 2023 - Μάχη με την ύφεση στην ΕΕ

Επίδομα θέρμανσης: Οι 4 κατηγορίες δικαιούχων και τα 10 μυστικά που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider