ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας – Επένδυση άνω των 550 εκατ.

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας – Επένδυση άνω των 550 εκατ.
Terna Energeiaki
Θα δημιουργηθούν 900 θέσεις εργασίας κατά την υλοποίηση της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, η οποία θα λειτουργεί σαν «φυσική μπαταρία» ώστε να εξασφαλίζει πάνω από 800 Γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα.

Σε φάση υλοποίησης περνά πλέον από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, καθώς ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων, πρόδρομα έργα κλπ.). Έτσι, η υποδομή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη τριετία, ώστε να αναβαθμίσει καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Το σύστημα αντλησιοταμίευσης αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό άνω των 550 εκατ. ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους (250 εκατ. ευρώ) του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Φυσική μπαταρία»

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης λειτουργούν ως «φυσικές μπαταρίες», απαιτώντας για αυτό τον σκοπό δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα.

Όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα την χρειαστεί.

70% εγχώρια προστιθέμενη αξία

Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται στη δοκιμασμένη τεχνολογία της υδροηλεκτρικής παραγωγής, έχει δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, τεράστιο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια και κυρίως αποτελεί υποδομή με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και τεχνολογίες.

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου συγκαταλέγονται η δημιουργία 900 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του έως κατά 70% έργου υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών, η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επιπλέον, το έργο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στη συμπίεση των τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αλλαγές στο ΔΣ - Eίσοδος Π. Σουρέτη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο φως» για αλλαγή χρήσης μέρους του ομολογιακού δανείου των 150 εκατ.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider