Ελλείψεις φαρμάκων: Διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα ζητούν οι φαρμακευτικές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα ζητούν οι φαρμακευτικές
Διαφάνεια σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Διαφάνεια σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να αναζητούν τα φάρμακα τους από φαρμακείο σε φαρμακείο και, μάλιστα, εν μέσω έξαρσης των εποχικών ιώσεων.

Ο Υπουργός Υγείας, έλαβε πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, αύξηση των εισαγωγών και έκδοση επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε 120 κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη.

Παράλληλα, ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά, των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.
Τέλος, έχει διατάξει έλεγχο σε 9 φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φέρονται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Ο ΣΦΕΕ επιμένει στην πρότασή του ότι «όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών».

Εκτιμά ότι η διαφάνεια σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και αφήνει αιχμές για τον εποπτικό ρόλο του ΕΟΦ.

Η επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Υπουργό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε, για τρίτη φορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με το ίδιο αίτημα, καθώς παρατηρούμε αποσπασματικές κινήσεις και συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται:

1) Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022 επιστολή μας, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: «όπως οι ΦΕ υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016 (28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.»

2) Στην επιστολή μας από τις 29/11/2022 σας επαναλάβαμε ότι: «Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών.»

3) Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία.

4) Επανερχόμαστε με το ίδιο αίτημα: Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Κατόπιν αυτού ο ενεργός εποπτικός ρόλος του ΕΟΦ είναι προαπαιτούμενο. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε πως αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός γιατρός: Χωρίς «ποινές» έως την 1η Απριλίου – Νέα παράταση από το υπ. Υγείας

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider