Attica Bank: Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ για το πλάνο εξυγίανσης και τα αποτελέσματα 9μήνου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ για το πλάνο εξυγίανσης και τα αποτελέσματα 9μήνου
Το πλάνο εξυγίανσης και ειδικότερα η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μπαίνει σήμερα επί τάπητος στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank.

Το πλάνο εξυγίανσης και ειδικότερα η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μπαίνει σήμερα επί τάπητος στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank. Παράλληλα, το ΔΣ θα εγκρίνει και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας.

Οι εξελίξεις της σημερινής ημέρας θα οδηγήσουν στη μεθαυριανή (30/12) έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα κληθεί να εγκρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας κατά 490 εκατ. ευρώ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Στη βάση αυτή θα εκδοθούν ως 35.062.731 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ και τιμής διάθεσης 13,50 ευρώ η καθεμία. Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μέχρι τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης προβλέπει και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) κατά τουλάχιστον 16,7 εκατ. ευρώ.
Ενόψει της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Και αυτό, διότι οι μέτοχοι έχουν υπογράψει επιστολή δέσμευσης (commitment letter) ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ εφόσον ολοκληρωθεί επιχειρησιακό πλάνο με σχέδιο εξυγίανσης.

Ενώ οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει, αλλά και η ΤτΕ έχει εγκρίνει το κεφαλαιακό και το επιχειρησιακό πλάνο που της υπέβαλε η Διοίκηση της Attica Bank, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το σκέλος του πλάνου εξυγίανσης που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκκαθαριστεί ο ισολογισμός από τα κόκκινα δάνεια. Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες συμφωνίας επί του πλάνου δεν έχουν δώσει αποτέλεσμα, φέρνοντας σε πλήρη διάσταση με την Διοίκηση τον ιδιώτη μέτοχο, την Ellington. Και εφόσον το χάσμα δεν γεφυρωθεί και σήμερα, τότε οι προοπτικές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας καθίστανται θολές, τουλάχιστον αναφορικά με την σύνθεση των μετόχων που θα καλύψουν την ΑΜΚ.
Όπως έγραψε το insider.gr, στις 30/9/2022 όταν πλέον συμφωνήθηκε η εξυγίανση της Attica Bank να προχωρήσει χωρίς τον «Ηρακλή», ο οποίος εξέπνεε τον Οκτώβριο, οι μέτοχοι της Τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της θα επέφεραν επιπλέον ζημίες, ως απόρροια του χαμηλότερου rating των ομολόγων των τιτλοποιήσεων, τα οποία θα γίνονταν discounted. Τον Σεπτέμβριο ήταν που συμφωνήθηκε, κατά τις πληροφορίες, ποσό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της νέας ΑΜΚ να κατανεμηθεί στις τιτλοποιήσεις για την κάλυψη των ζημιών εξυγίανσης. Αναλογικά οι μέτοχοι θα κάλυπταν τα ποσά του allocation, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εllington, κατ΄απαίτηση του ΤΧΣ, είχε δεσμευτεί ότι για την τιτλοποίηση Omega, εφόσον έχει την διαχείρισή της, θα πάρει και το ρίσκο επιπλέον ζημιών στο χαρτοφυλάκιο.

Σημειώνεται ότι οι «διαφιλονικούμενες» τιτλοποιήσεις είναι οι Omega, Astir 1, Astir 2 και Metexelixis, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Ζητούμενο είναι πώς θα γίνει πλέον ο χειρισμός των τιτλοποιήσεων αυτών, χωρίς τον «Ηρακλή» ώστε να μειωθούν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ποια θα είναι η συμβολή των μετόχων στα 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της ΑΜΚ, που θα κατευθυνθούν στην εξυγίανση του ισολογισμού.

Επί του παρόντος, ο δείκτης NPE της Αttica Bank ανέρχεται σε 65%. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε ολοκληρώθηκε η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, οι μέτοχοι αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην επόμενη ΑΜΚ υπό την προϋπόθεση ο δείκτης NPE να έχει υποχωρήσει κάτω από 5% (λόγω «Ηρακλή»). Ελλείψει «Ηρακλή», η Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPE ή τιτλοποιήσεις που όμως δεν θα διεκδικούν κρατική εγγύηση για την αποαναγνώριση από τον ισολογισμό της.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση την μετοχική σύνθεση της Attica Bank απαρτίζουν: το ΤΧΣ με ποσοστό 69,5%, το ΤΜΕΔΕ με 12,03%, ο ΕΦΚΑ με 8,4% και η RINOA LTD της Ellington με 8,08%. Η Ellington συμπράττει ως ιδιώτης μέτοχος με το ΤΜΕΔΕ, ελέγχοντας αθροιστικά ποσοστό λίγο άνω του 20%. Σημειώνεται ότι η εξαρχής συμφωνία προβλέπει ότι μετά την πρώτη κεφαλαιακά αναγκαία ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, ο ιδιώτης μέτοχος θα πάρει το πλειοψηφικό ποσοστό στην δεύτερη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider