Με μικτή ή αδύναμη, ανά περίπτωση, εικόνα, γενικά χαμηλότερες στροφές, έναντι άλλων που έχουν ξεχωρίσει ήδη με τις αποδόσεις τους έχουν εισέλθει στο 2023 οι μετοχές ομίλων που κάποτε εντάσσονταν στο γνωστό club των utilities, των εταιρειών κοινής ή ωφέλειας , που σε διευρυμένο πλαίσιο συμπεριελάμβανε ονόματα όπως οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ ή και ΑΔΜΗΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εξ αυτών έχουν ξεφύγει, περισσότερο ή λιγότερο, από τον στενό πυρήνα του δημοσίου περνώντας σε «χέρια» ιδιωτών (ξένων ή εγχώριων) αλλά και πάλι στη «σκέψη» της αγοράς αποτελούν ένα «πακέτο» τίτλων.
Πάντως, δεν έχουν όλες οι μετοχές την ίδια συμπεριφορά καθώς, για παράδειγμα, οι ενεργειακές είναι σαφώς πιο κινητικές και εντάσσονται στην ομάδα των τίτλων που έχουν μπει «με το δεξί» στη νέα χρηματιστηριακή χρονιά.
Γιατί τις προτιμούσε η αγορά
Σε παλιότερες «χρηματιστηριακές» περιόδους και συγκυρίες, το «καλάθι» με τις μετοχές των λεγόμενων utilities είχε ξεχωριστή θέση στις τάξεις των επενδυτών ή των traders καθώς διακρίνονταν όχι μόνο για τις οικονομικές επιδόσεις και τους ισχυρούς δείκτες ρευστότητας (λειτουργικά κέρδη και ροές, γεμάτα ταμεία, σχετικά χαμηλός ή ελεγχόμενος δανεισμός) τις υψηλές προγραμματιζόμενες επενδύσεις και τα επιχειρηματικά πλάνα αλλά και για την σταθερή διανομή μερισμάτων.
Με τα μετοχικά αυτά bonus να προσφέρουν σαφώς ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, ιδίως σε περιόδους μηδενικών επιτοκίων όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια, και στην παρούσα φάση αρκετές από τις παραπάνω εισηγμένες έχουν θετικές οικονομικές αποδόσεις, προσφέρουν μέρισμα, έχουν «γεμάτα» ταμεία και προωθούν επενδύσεις μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Για τα οικονομικά μεγέθη τους δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, άλλωστε, προσεχώς εκκινεί διαδικασία ανακοίνωσης μεγεθών 2022 και η αγορά θα ενημερωθεί με «φρέσκα» στοιχεία και προοπτικές (έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα τα 9μηνα 2022, εντός Δεκεμβρίου).
Το μέχρι στιγμής «εύρος» του ΟΤΕ
Μέχρι στιγμής, και για τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει εντός του 2023, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, είναι από αυτές που δεν έχουν δώσει κινήσεις όπως άλλα blue chips ή χαρτιά της mid cap, μαζί με άλλα εμβληματικά ονόματα όπως οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Lamda κ.α. Μάλιστα, μέχρι και προχτές ο ΟΤΕ είχε αρνητική απόδοση, προσφέροντας πάντως κάποιες διακυμάνσεις μεταξύ 14,4-14,5 και 14,8 ευρώ, δίχως η μετοχή να δίνει σαφή τάση διαφυγής σε μια αγορά που προσεγγίζει τις 1.000 μονάδες μετά από χρόνια. Αν η μετοχή απλά «μαζεύει» δυνάμεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα, αν «μαζεύεται» ή απλώς αδυνατεί να κινηθεί, θα φανεί προσεχώς. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου 2022. Τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκονταν στα 16 ευρώ.
Το «δίδυμο των υδάτων»
Το «δίδυμο των υδάτων», δηλαδή οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε γενικές γραμμές έχουν ξεκινήσει το 2023 σε χαμηλές στροφές, παρά το γεγονός ότι προωθούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (άνω του 1,5 δις ευρώ η πρώτη, που έχει και ξένο μέτοχο, μικρότερο σε μέγεθος η δεύτερη). Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κινούνταν μάλλον άτονα και πλαγιοκαθοδικά (έως τα 6,6 ευρώ) μέχρι να «ξυπνήσει» χτες και να επιχειρήσει να ξαναβρεθεί στο γνώριμο σημείο πέριξ των 6,8 ευρώ. Η αποτίμησή της είναι σταθερά κάτω των 750-800 εκατ. ευρώ και η μετοχή σχετικά μακριά από τα 8 ευρώ που «έγραφε» πέρυσι το καλοκαίρι. Σε κάποιες συνεδριάσεις υπήρχε σχετικά αξιοπρεπής όγκος συναλλαγών, δίχως να «βγάζει μάτια». Η δε μικρότερη ΕΥΑΘ, απλά «σέρνεται» από τα 3,3 προς τα 3,5 ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές και εκλάμψεις, σε απόσταση από το προ μηνών υψηλό των 4,4 ευρώ.
Τι κάνουν τα «λιμάνια»
Στα «λιμάνια», που βέβαια δεν βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, η εικόνα είναι μικτή. Ο τίτλος του ΟΛΠ μπήκε στο 2023 λίγο πιο ορεξάτος καθώς από τα 15,8 ευρώ κινήθηκε προς την περιοχή των 17 ευρώ (όσο είχε τον Μάιο πέρυσι), «μπαίνοντας» στη λίστα με τα blue chips που έχουν σαφώς θετικό πρόσημο για την ώρα μέσα στο έτος. Για υψηλότερα νούμερα πρέπει να πάμε στον Απρίλιο του 2022 και στα 17,8 ευρώ. Η μετοχή του ΟΛΘ (για τον οποίον έχουν κυκλοφορήσει σενάρια επιχειρηματικής και μετοχικής φύσης κατά καιρούς), έχει μεν θεωρητικά κερδίσει κοντά 1 ευρώ σε σχέση με την τιμή που είχε στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 (από τα 22,7 προς τα 23,8 ευρώ), άρα το πρόσημο είναι θετικό, σε κάποιες συνεδριάσεις κινήθηκε προς τη «διπλή» κορυφή των 24,4 ευρώ, ωστόσο, το διάγραμμα δεν είναι σταθερό και έχει διακυμάνσεις δίχως ιδιαίτερους τζίρους (πλην, ίσως, κάποιων συνεδριάσεων που άλλαξαν χέρια 6-8 χιλ. τεμάχια).
Οι ενεργειακές μετοχές
Όσον αφορά στις ενεργειακές μετοχές, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αμφότερες βρίσκονται μέχρι στιγμής σε θετικό έδαφος, με τον τίτλο της πρώτης να έχει κινηθεί μέσα στο 2023 από τα 6,55 ευρώ προς τα 7,3 ευρώ, όπου έχασε έδαφος, γύρισε κάτω των 7 ευρώ πριν xτες υπερβεί εκ νέου τα 7,2 ευρώ. Περιττό να αναφέρουμε τη βελτίωση του οικονομικού προφίλ της και τις μεγάλες επενδυτικές – επιχειρηματικές κινήσεις που προωθεί. Απέχει από το προ 6μήνου χαμηλό των 5,2-5,3 ευρώ και από τα «8άρια» ή «9άρια» που είχε στο ταμπλό πέρυσι τέτοια εποχή. Η δε μετοχή του ΑΔΜΗΕ, μπήκε με μικρότερα κέρδη στο 2023 δίνοντας μια κίνηση από τα 1,7 ευρώ προς την περιοχή των 1,8 ευρώ (όσο είχε και τον περασμένο Δεκέμβριο), τουλάχιστον προς το παρόν. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 2,5 ευρώ περίπου, χαμηλό 12μήνου έχει κάπου στα 1,6 ευρώ.