Απρόθυμες οι δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από την Ρωσία - Κάτω από 9% τήρησαν τις δεσμεύσεις τους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απρόθυμες οι δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από την Ρωσία - Κάτω από 9% τήρησαν τις δεσμεύσεις τους
Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την προθυμία των δυτικών εταιρειών να αποσυνδεθούν από τις οικονομίες που οι κυβερνήσεις τους θεωρούν τώρα γεωπολιτικούς ανταγωνιστές.

Λίγες είναι οι δυτικές εταιρείες που εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους να αποχωρήσουν από την ρωσική αγορά μετά από την επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του St. Gallen της Ελβετίας.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αναφέρεται σε συνολικά 2.405 θυγατρικές που ανήκουν σε 1.404 εταιρείες της ΕΕ και των G7 κι οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία την εποχή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, λιγότερο από το 9% αυτής της λίστας εταιρειών είχε εκποιήσει έστω μία θυγατρική της στη Ρωσία και η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι αυτά τα ποσοστά μόλις που άλλαξαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

«Οι επιβεβαιωμένες αποχωρήσεις από εταιρείες της ΕΕ και των G7 που είχαν μετοχές στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 6,5% των συνολικών κερδών προ φόρων όλων των εταιρειών της ΕΕ και των G7 με ενεργές εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία, 8,6% των ενσώματων παγίων στοιχείων ενεργητικού, 8,6% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, 10,4% των λειτουργικών εσόδων και 15,3% του συνόλου των εργαζομένων», έγραψαν οι καθηγητές Simon Evenett και Niccolo Pisani.

«Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις που αποχωρούν έτειναν να έχουν χαμηλότερη κερδοφορία και μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό από τις εταιρείες που παραμένουν στη Ρωσία».

Επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία από αυτές που εδρεύουν στην ΕΕ και την Ιαπωνία, σημείωσαν οι Evenett και Pisani, αλλά η έκθεση διαπίστωσε ακόμη ότι λιγότερο από το 18% των θυγατρικών των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είχαν εκποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2022, σε σύγκριση με το 15% των ιαπωνικών επιχειρήσεων και μόλις το 8,3% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Από τις εταιρείες της ΕΕ και των G7 που παραμένουν στη Ρωσία, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 19,5% ήταν γερμανικές, το 12,4% ήταν αμερικανικής ιδιοκτησίας και το 7% ήταν ιαπωνικές πολυεθνικές.

«Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την προθυμία των δυτικών εταιρειών να αποσυνδεθούν από τις οικονομίες που οι κυβερνήσεις τους θεωρούν τώρα γεωπολιτικούς ανταγωνιστές», έγραψαν οι Evenett και Pisani.

«Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν αμφισβήτηση του ρεαλισμού της αφήγησης ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και η γεωπολιτική οδηγούν σε μια θεμελιώδη οπισθοχώρηση της παγκοσμιοποίησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διεθνής Διαφάνεια: Η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη αντοχή της οικονομίας το 2022 - Με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» το ΑΕΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider