Παρόλο που επικρατεί παγκόσμια φρενίτιδα με το ChatGPT, το chatbot που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ο συνιδρυτής της Apple και «μάγος» της τεχνολογίας, Στήβεν Βόζνιακ εμφανίστηκε σκεπτικός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συζήτησης στο CNBC, ο Αμερικανός σχεδιαστής υπολογιστών επεσήμανε πως ενώ το ChatGPT είναι «σχετικά εντυπωσιακό» και «χρήσιμο για τον άνθρωπο», υποπίτει σε μερικά σοβαρά λάθη.
«Πέρασα μια ολόκληρη ζωή μελετώντας πραγματικά τον εγκέφαλο και τον υπολογιστή. Ο υπολογιστής δεν θα είναι ποτέ ίσος με τον εγκέφαλο. Ήμουν πολύ αρνητικός από την αρχή για οποιαδήποτε τέτοια τεχνολογία» υπογράμμισε ο «Βοζ».
«Όταν μια μηχανή νίκησε έναν άνθρωπο στο σκάκι, λέγαμε τα ίδια πράγματα, τύπου "Ω Θεέ μου, είναι τόσο έξυπνο". Ξέρεις, απλώς ακολουθεί διαφορετικές μεθόδους από αυτές που ακολουθεί ένας εγκέφαλος. Αλλά θέλουμε την ανθρωπιά. Έχουμε ανάγκη την ενσυναίσθηση. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ κάνει καλά πράγματα για εμάς, μπορεί να κάνει και φρικτά λάθη» επεσήμανε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: OpenAI: Έρχεται μηνιαία συνδρομή 20 δολαρίων για το ChatGPT
ChatGPT: «Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού»
«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη», υπογράμμισε ο πρόσφατα ο Έλον Μασκ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ChatGPT από την OpenAI στην οποία ήταν και συνιδρυτής επεσήμανε πως «είναι ταυτόχρονα θετικό και αρνητικό και έχει μεγάλη, μεγάλη προοπτική με φοβερές δυνατότητες». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «με αυτήν την έξελιξη έρχεται και μεγάλος κίνδυνος».
Ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ερωτήθηκε για το πώς βλέπει την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε 10 χρόνια από τώρα. «Το ChatGPT έχει δείξει στους ανθρώπους πόσο προηγμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Το AI έχει προχωρήσει εδώ και καιρό. Απλώς δεν είχε μια επαφή με τον χρήστη που να ήταν προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε.
«Ενώ τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα φάρμακα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ρυθμιστικά πρότυπα ασφάλειας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κανόνες ή νομοθετικά πλαίσια που να συγκρατούν υπό έλεγχο την ανάπτυξή της», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ειλικρινά. Πιστεύω ότι είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα» δεν δίστασε να συμπληρώσει.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο «μπορεί να επιβραδύνει λίγο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι επίσης καλό», διαπίστωσε. Ο δισεκατομμυριούχος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της απεριόριστης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ κάποτε είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» από τις πυρηνικές κεφαλές.
Για την ιστορία, ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και δεν κατέχει πλέον μετοχές στην εταιρεία. «Αρχικά δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τώρα είναι και για το κέρδος. Δεν έχω μερίδιο στο OpenAI, ούτε είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το ελέγχω με οποιονδήποτε τρόπο» εξήγησε. Ένας από τους λόγους για την απόφασή του να ιδρύσει την OpenAI, ήταν επειδή «η Google δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», διευκρίνισε.