Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς τέσσερις επενδυτικοί οίκοι - Έπεται re-rating

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς τέσσερις επενδυτικοί οίκοι - Έπεται re-rating
Άκρως ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με τις JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Mediobanca να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ως προς τις προοπτικές της τράπεζας.

Άκρως ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με τις JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Mediobanca να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ως προς τις προοπτικές και τις στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας.

Η JP Morgan εστιάζει κυρίως στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) που αυξήθηκαν κατά 30% σε τριμηνιαία βάση κυρίως εξαιτίας της ανατιμολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων και της περιορισμένης αναπροσαρμογής των καταθέσεων. Κάποια πρώτη αύξηση στο κόστος των καταθέσεων ήταν ορατή, με το μεικτό κόστος να αυξάνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,14% στο τρίμηνο, με «οδηγό» τις προθεσμιακές καταθέσεις. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) έναντι του μέσου ενεργητικού αυξήθηκε στο 2,20% στο τέταρτο τρίμηνο από 1,61% στο τρίτο τρίμηνο, αν και μέρος αυτού οφείλεται στο τεχνικό όφελος που προέκυψε τη μεγάλη αποπληρωμή της «γραμμής» TLTRO της ΕΚΤ (τρέχον υπόλοιπο στα 5,5 δισ. ευρώ από 14,4 δισ. ευρώ). Επίσης, τα λειτουργικά κόστη παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά στο τρίμηνο παραμένοντας κατά 11% χαμηλότερα στο σύνολο του έτους έναντι του 2021, στη βάση μιας περαιτέρω αποδοτικότητας στο σκέλος των γενικών και διοικητικών εξόδων και κόστους, με τη διοίκηση να θέτει επί τάπητος μια περαιτέρω μείωση του κόστους κατά 2% το 2023.

Ως προς τα NPEs υπήρξαν περαιτέρω εκροές και ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στο 6,8% από 8,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας των περαιτέρω οργανικών εκροών και των πωλήσεων και διαγραφών. Παράλληλα, ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας στο 11,5%, προσφέροντας ένα υψηλότερο σημείο εκκίνησης για να ξεπεράσει το 12% σύμφωνα με το guidance της διοίκησης της τράπεζας.

Επιπλέον, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει καταγράψει μια ισχυρή δυναμική, με άνοδο 62% ετησίως και 112% από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία P/TBV στο 0,44x για το 2024 και δείκτη P/E στο 4,8x η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές μια μια μεσοπρόθεσμη οπτική, σύμφωνα με τη JP Morgan, που προς ώρας θέτει τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ με σύσταση «overweight», ενώ αναμένεται περαιτέρω re-rating.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs καθώς όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ισχυρά και υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής και τη σύσταση «buy» που έχει θέσει. Να σημειωθεί πως η μετοχή έχει ξεπεράσει την τιμή στόχο που έχει ορίσει η Goldman Sachs, οπότε και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται μια αναβάθμιση.

Από τη μεριά της, η Morgan Stanley εστιάζει στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 47% σε τριμηνιαία βάση, διαψεύδοντας θετικά κατά 38% το consensus των εκτιμήσεων και κατά 112% των συντηρητικών εκτιμήσεων της Morgan Stanley. Οι απομειώσεις ευθυγραμμίστηκαν με το consensus αλλά ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου στα 70 εκατ. ευρώ σε υποκείμενη βάση και γενικά σταθερές σε τριμηνιαία βάση. Επιπλέον, η Πειραιώς έλαβε πρόσθετες εφάπαξ προβλέψεις σχετικά με το σκέλος της εξυγίανσης NPEs ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 232 εκατ. ευρώ καυξημένα κατά 35% σε τριμηνιαία βάση και 30% από το consensus. «Overweight» σύσταση θέτει και η Morgan Stanley που αναμένεται να ανεβάσει τον «πήχη» για την τιμή στόχο της μετοχής.

Πειραιώς

Θετικά προσκείμενη για την Τράπεζα Πειραιώς είναι και η Mediobanca που θεωρεί πως αυτά τα αποτελέσματα θα προσφέρουν μια περαιτέρω δυναμική στον τίτλο της τράπεζας. Ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει πως ο δείκτης κάλυψης της τράπεζας φτάνει πλέον στο 54%, με τον συνολικό καθαρό σχηματισμό NPEs να παραμένει αρνητικός στα -707 εκατ. ευρώ, χάρη στα εξής:

- Re-defaults στα 39 εκατ. ευρώ (από 32 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022).

- Defaults αυξημένα στα 76 εκατ. ευρώ (από 67 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022).

- Ρυθμοί αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (Curings, Collections και Liquidations) στα 271 εκατ. ευρώ (από 170 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022).

- Διαγραφές στα 98 εκατ. ευρώ (από 19 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022).
- Πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων ύψους 454 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη συμφωνία με την Attica Group.
- Τα δάνεια του «Stage1» αυξήθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, με κάλυψη στο 0,1% (μείωση 10 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση).
- Τα δάνεια του «Stage2» υποχώρησαν κατά 15% σε τριμηνιαία βάση, με υποχώρηση της κάλυψης κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,2%.
- Τα δάνεια του «Stage3» μειώθηκαν κατά 19% σε τριμηνιαία βάση, με αύξηση της κάλυψης κατά 399 μονάδες βάσης στο 41,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 0,42 του ευρώ τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2022 - Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Αγόρασε 1,63 εκατ. μετοχές της MIG - Στο 53,6766% το ποσοστό της

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider