«Η κατάρρερευση της SVB θα μπορούσε να καταστρέψει μια σημαντική μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς οι εταιρείες που υποστηρίζονται από Venture Capitals, βασίζονται σε εκείνη για δάνεια και λειτουργικές ταμιακές ροές. Εάν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να δώσουν μία λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης με μεγάλο dilution από την κυβέρνηση» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pershing Square Holdings, Μπιλ Άκμαν.
Ο CEO προεοδοποιεί πως μπορεί να χρειαστεί μια κρατική διάσωση της πληγείσας SVB εάν οι ιδιωτικές τράπεζες αποφασίσουν πως δεν θέλουν να τη στηρίξουν ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε «να εγγυηθεί τις καταθέσεις με διάφορα ανταλλάγματα και άλλες δικλείδες ασφαλείας». Επιπλέον, εάν η τράπεζα αποδειχθεί φερέγγυα, η παρέμβαση θα της δώσει λίγο χρόνο να αντλήσει νέο κεφάλαιο και αποκαστήσει τις ζημίες της.
The failure of @SVB_Financial could destroy an important long-term driver of the economy as VC-backed companies rely on SVB for loans and holding their operating cash. If private capital can’t provide a solution, a highly dilutive gov’t preferred bailout should be considered.
— Bill Ackman (@BillAckman) March 10, 2023
Υποστήριξε ότι το bailout της τράπεζας από το αμερικανικό κράτος, εάν εφαρμοστεί, θα πρέπει να γίνει για την προστασία των καταθετών και όχι της διοίκησης ή των μετόχων. «Δεν πρέπει να επιβραβεύουμε την κακή διαχείριση ή να προστατεύουμε τους μετόχους από ριψοκίνδυνες επιλογές που εν γνώσει τους ανέλαβαν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Το βράδυ της Πέμπτης η SVB αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo.
Τι συμβαίνει στην SVB;
- Οι δυσκολίες για την SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα, ξεκίνησαν αφότου η SVB Financial, μητρική της «μικρής» τράπεζας στο Σίλικον Βάλεϊ ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της. Η κίνηση αυτή προκλήθηκε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων στην τράπεζα λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων, λένε οι αναλυτές. Η SVB προέβλεψε επίσης εντονότερη μείωση των καθαρών εσόδων.
- Η μετοχή της SVB σημείωσε πτώση 60% την Πέμπτη ενώ τα ομόλογά της κατέγραψαν «βουτιά» – ρεκόρ. Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Γκρεγκ Μπέκερ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, καλώντας τους να «παραμείνουν ψύχραιμοι» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το bank run.
- Τα προβλήματα της SVB συνέπεσαν με το ξαφνικό κλείσιμο της Silvergate Capital Corp., με τα διπλά σοκ να προκαλούν τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο και να πιέζουν τις μετοχές προς τα κάτω. Ο δείκτης KBW Bank Index – ένας δείκτης αναφοράς τραπεζικών μετοχών – υποχώρησε κατά 7,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
- Η SVB είναι στενά συνδεδεμένη με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς είναι η μόνη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και με το 44% των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι. Ανάμεσά τους είναι η Pinterest, η Shopify και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Holdings.
- Το χειρότερο σενάριο για κάθε τράπεζα σύμφωνα με το Bloomberg είναι να καταλήξει με πολύ χαμηλά επίπεδα ρευστότητας ή να υποστεί αρκετές ζημίες που θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά της, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλον στην ουσία την πώληση της τράπεζας σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο ή να προχωρήσουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.