Οι αμερικανικές τράπεζες «εκμεταλλεύτηκαν» τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αμερικανικές τράπεζες «εκμεταλλεύτηκαν» τη Fed
Η Fed χαλάρωσε τους όρους στο παράθυρο των εκπτώσεων για να το κάνει πιο ελκυστικό για τους δανειολήπτες που χρειάζονται λειτουργικά κεφάλαια.

Οι αμερικανικές τράπεζες έλαβαν δισεκατομμύρια σε βραχυπρόθεσμα δάνεια αυτή την εβδομάδα από την Fed, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και ρευστότητας.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία που κυκλοφόρησε η Fed την Κυριακή, οι τράπεζες που αναζητούσαν εισροές μετρητών δανείστηκαν 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια από το Bank Term Funding Program, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την εκπλήρωση των αιτημάτων ανάληψης και την τόνωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Mέσω αυτής της διευκόλυνσης, οι τράπεζες μπορούν να λαμβάνουν μονοετή δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Όμως οι περισσότερες ακολούθησαν τον πιο παραδοσιακό δρόμο, χρησιμοποιώντας το «παράθυρο» έκπτωσης της Fed με ελαφρώς λιγότερο ευνοϊκούς όρους και τον δανεισμό τους να αυξάνεται κατά 148,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το CNBC, το «παράθυρο» έκπτωσης παρέχει δάνεια διάρκειας έως και 90 ημερών, ενώ η διάρκεια του BTFP είναι για ένα έτος. Ωστόσο, η Fed χαλάρωσε τους όρους για να το κάνει πιο ελκυστικό για τους δανειολήπτες που χρειάζονται λειτουργικά κεφάλαια.

Υπήρξε επίσης μια μεγάλη άνοδος στα βραχυπρόθεσμα δάνεια, συνολικού ύψους 142,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους καταθέτες και άλλα πάγια έξοδα.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Silicon Valley Bank και την Signature Bank, δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνταν με start ups και crypto.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινη» η Wall Street μετά το «ναι» για «ένεση» 30 δισ. δολ. στη First Republic Bank - Ράλι 10% για τη μετοχή της

Ήπια αντίδραση για το πετρέλαιο μετά το χαμηλό 15μήνου

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ: Στο +19% η μετοχή της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider