Εκτός της ατζέντας των διαβουλεύσεών τους με το Υπουργείο Υγείας θέτουν οι ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) την εφαρμογή επενδυτικού clawback, με δεδομένο ότι πάγια θέση του Συντονιστικού τους Οργάνου είναι η πλήρης κατάργηση του μέτρου.
Το clawback είναι η υποχρεωτική επιστροφή στο κράτος της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δημόσιας δαπάνης -εν προκειμένω για διαγνωστικές εξετάσεις- η οποία μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα υγείας εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Το επενδυτικό clawback, το οποίο εφαρμόζεται από το 2019 στον κλάδο του φαρμάκου, είναι ο συμψηφισμός μέρους του clawback με επενδύσεις.
Κατά την ευρεία συζήτηση επί των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (14/3), ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού clawback, που είναι υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπό την πίεση και των ποιοτικών κριτηρίων, θα συμψηφίζονται με μέρος του clawback, κατ΄ αναλογίαν του, όπως εφαρμόζεται ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.
«Στην αναφορά του Υπουργού Υγείας περί επενδυτικού clawback, η πάγια θέση του Οργάνου είναι η πλήρης κατάργηση του clawback, άρα είναι εκτός αντικειμένου η εν λόγω συζήτηση. Οποιαδήποτε ανανέωση εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο.
Σύμφωνα με τους παρόχους, μέσα σε μία δεκαετία έχουν υποστεί περικοπές 2,2 δισ. ευρώ στις αμοιβές τους, ως αποτέλεσμα του rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και του clawback. Η τελική τιμή αποζημίωσης μετά τις περικοπές είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991! Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ.
Μη αποδεκτά τα ποιοτικά κριτήρια
Αναφορικά με το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες θέσεις του Συντονιστικού Οργάνου, τέτοιας φύσης κριτήρια αποζημίωσης είναι αντιεπιστημονικά και μη αποδεκτά, ενώ οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας και έχουν συμπεριληφθεί στο πόνημα της Ομάδας Εργασίας.
«Η εναντίωσή μας σε αυτά, θα διατυπωθεί για ακόμα μία φορά στην σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης περί εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για την κατάργηση του clawback.
Αναμένουμε τον ορισμό της επιτροπής ενστάσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τους παρόχους υγείας σχετικά με τα κριτήρια ποιότητας που έχουν τεθεί και η θέση μας ως προς αυτό είναι να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΑΕ (σ.σ.Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας), του Ιατρικού Συλλόγου και της Ακτινολογικής Εταιρείας σε αυτήν».
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια ποιότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα εφαρμόζονται από την 1η/1/2023, σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, καταγράφεται σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.
Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, πριν από 2 χρόνια, μόνο το 5% των αξονικών τομογράφων ήταν ηλικίας έως 5 ετών, ενώ το 2023, το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 48%. Αντίστοιχα, τα μηχανήματα ηλικίας 11-15 ετών ήταν στο 35% το 2021, ενώ το 2023 μειώθηκαν στο 5%.
Όσον αφορά στους μαγνητικούς τομογράφους, μία διετία πριν, σχεδόν 2 στους 3 ήταν ηλικίας άνω των 16 ετών και -όπως τονίστηκε- θα έπρεπε να έχουν παροπλιστεί. Σήμερα, το 46% των 336 συστημάτων που λειτουργούν και έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ είναι κάτω των 5 ετών.
Πρόσφατα εκδόθηκαν σε ΦΕΚ και τα ποιοτικά κριτήρια για τις ιδιωτικές κλινικές, με τα μηνύματα από την αγορά να είναι αντιφατικά, μεταξύ των μεγάλων και των μικρών «παικτών» του κλάδου.
Photo: Getty Images