Σε «πάγωμα» των επιτοκίων Euribor στη βάση των οποίων καθορίζεται το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, θα προχωρήσουν οι τράπεζες, με τις διαρροές να επιβεβαιώνουν πρωινό δημοσίευμα του insider.gr για την επόμενη κίνηση των τραπεζών, προκειμένου να στηρίξουν τους δανειολήπτες απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώνει» και η όποια επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων.
Σημειώνεται ότι όλο το σχέδιο αφορά στους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο σχέδιο στήριξης των τραπεζών δεν θα αφορά, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
Το «κλείδωμα» του επιτοκίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες θα γίνει σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού (π.χ. 30/31 Μαρτίου). Επομένως, θα ληφθεί ως βάση το επίπεδο του επιτοκίου βάσης τη συγκεκριμένη ημέρα και το τελικό επιτόκιο για τον πελάτη θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του εκάστοτε spread.
Με την πρακτική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι τράπεζες ουσιαστικά είναι σαν να μετατρέπουν όλα τα επιτόκια σε σταθερά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως έγραφε το insider.gr, για δώδεκα μήνες. Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε αυτό θα εφαρμοστεί προς όφελος του πελάτη. Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων από δω και πέρα δεν επιβαρύνει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και το κόστος της αύξησης θα βαραίνει τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εφόσον είναι ενήμερα. Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να αφορά σε νέα δάνεια, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι μέχρι αυτή τη στιγμή.
Οι τράπεζες τρέχουν ακόμη την άσκηση για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο στήριξης και ποιο θα είναι το κόστος που θα αναλάβουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το μέτρο πρόκειται να ωφεληθούν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους και έτσι θα ανακοπεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.