«Ομπρέλα» στην «καταιγίδα» των αυξήσεων επιτοκίων για έως 400.000 – 500.000 στεγαστικά δάνεια, θα μπορέσουν να ανοίξουν οι τράπεζες με το σχέδιο που επεξεργάζονται για το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, στη βάση του οποίου διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το κόστος του νέου μέτρου στήριξης των δανειοληπτών υπολογίζεται για την κάθε τράπεζα σε 25 – 30 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο των τραπεζών που αποκάλυψε το insider.gr, βρίσκεται υπό επεξεργασία από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, καθώς η κεντρική ιδέα στήριξης των στεγαστικών δανείων που είναι και τα πιο ευαίσθητα στις αυξήσεις των επιτοκίων, πρέπει να εξειδικευτεί και να «κουμπώσει» στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανταπόκριση των τραπεζών στο κάλεσμα του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για στήριξη προς τους δανειολήπτες απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων, είναι μεν ενιαία, αλλά ο τρόπος που θα εξειδικεύσει το νέο μέτρο η κάθε τράπεζα θα είναι μοναδικός. Άλλωστε, κατά την υλοποίηση όλων των πρακτικών και μέτρων που ακολουθούν, οι τράπεζες πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τόσο τους εποπτικούς κανόνες, όσο και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Κατόπιν αυτού, οι ασκήσεις που «τρέχουν» ξεχωριστά οι τράπεζες για τον σχεδιασμό του προγράμματος καθεμιάς, γίνονται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ευάλωτων δανειοληπτών
Η ανάληψη δράσης από τις τράπεζες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ στις δόσεις των στεγαστικών δανείων εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να απαλυνθεί το σοκ στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών από την ταυτόχρονη άνοδο πληθωρισμού και επιτοκίων. Παράλληλα, αποτρέπεται ο κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τη δημιουργία νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε περίοδο, μάλιστα, αυξημένης αβεβαιότητας και προκλήσεων στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο δράσης των τραπεζών θα περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, είτε αφορούν στην πρώτη είτε σε δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και επιπλέον εξυπηρετούνται κανονικά. Σημειώνεται, ότι με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι η συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων (90%) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, καθώς η στροφή στα σταθερά επιτόκια έγινε σταδιακά την τελευταία διετία και πιο συστηματικά από την περασμένη χρονιά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το νέο μέτρο προστασίας που εξετάζουν οι τράπεζες θα εξαιρούνται τα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, καθώς η στόχευση είναι αποκλειστικά στα στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις τράπεζες να μην κάνουν διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων δανειοληπτών, βάζοντας κάτω από την «ομπρέλα» τόσο μικρά, όσο και μεγάλα στεγαστικά δάνεια. Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες και επισκευαστικά δάνεια που δόθηκαν ως συμπλήρωμα στεγαστικών, κάτι που ήταν πολύ σύνηθες στο παρελθόν όταν οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν αγορά ακινήτων ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του αγοραστή - δανειολήπτη. Σήμερα, οι τράπεζες χρηματοδοτούν αγορά ακινήτου σε ποσοστό 70% (80% για πολύ καλούς πελάτες) και το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από κεφάλαια του δανειολήπτη.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων - Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έγραψε χθες το insider.gr, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώσει» και η όποια επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Το «κλείδωμα» του επιτοκίου θα γίνει σε μια ημερομηνία (π.χ. 30/31 Μαρτίου).
Επομένως, θα ληφθεί ως βάση το επίπεδο του επιτοκίου βάσης τη συγκεκριμένη ημέρα και το τελικό επιτόκιο για τον πελάτη θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του εκάστοτε spread. Το «πάγωμα» επιτοκίου θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως έγραφε το insider.gr, για δώδεκα μήνες. Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του πελάτη.