Σε μία ακόμη κίνηση που λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, προχωρούν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι τράπεζες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την Δευτέρα 3 Απριλίου, δεσμεύτηκαν ότι το προσεχές διάστημα θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους πλειστηριασμούς. Την ίδια τακτική αυτοσυγκράτησης θα ακολουθήσουν και οι εταιρείες διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν αποφασίσει να θέσουν πήχη προστασίας για πλειστηριασμούς ακινήτων στις 80.000 ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι «παγώνουν» για το προσεχές διάστημα όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων αυτής και χαμηλότερης αξίας, δηλαδή ακινήτων που αντιστοιχούν στην λεγόμενη λαϊκή μάζα. Παράλληλα, και οι πλειστηριασμοί μεγαλύτερης αξίας ακινήτων πρόκειται να είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και εστιασμένοι μόνο σε μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η δέσμευση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης για οιονεί «πάγωμα» των πλειστηριασμών αφορά στο διάστημα από 15 Μαΐου μέχρι και 12 Ιουλίου – διάστημα της εκλογικής διαδικασίας -, κατά το οποίο δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός. Και αργότερα, ωστόσο, οι πλειστηριασμοί θα γίνουν με πολύ αργό βηματισμό, καθώς ακολουθεί ο Αύγουστος που δεν γίνονται πλειστηριασμοί, κατόπιν μπαίνουμε σε νέα προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ επίσης «νεκρός» μήνας για πλειστηριασμούς είναι ο Δεκέμβριος.
Κατόπιν αυτού, το 2023 θα είναι μια υποτονική χρονιά από πλευράς πλειστηριασμών. Αν αναλογιστεί κανείς τις «κραυγές» (αγωνίας και μη) για κίνδυνο πλειστηριασμού σε 700.000 ακίνητα, οι οποίες ακούστηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να νομιμοποιήσει τις εταιρείες διαχείρισης στη διενέργεια πλειστηριασμών για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, η προοπτική για τους πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν απέχει παρασάγγας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών και servicers στο insider.gr, φέτος είναι ζήτημα αν θα γίνουν από όλο το σύστημα συνολικά 40.000 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διενεργηθούν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2023, ανέρχονται σε 181.090, με 173 να είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για 40.000 πλειστηριασμούς φέτος μπορεί να αποδειχτούν… μεγέθους large και στην πραγματικότητα να είναι πολύ λιγότεροι. Αυτό διότι καταρχάς δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς πιστωτών να επιλέγουν την οδό του πλειστηριασμού, παρά μόνο ως έσχατο μέσο για την ανάκτηση οφειλών όταν τίποτα άλλο προηγουμένως δεν έχει λειτουργήσει. Κυρίως, όταν ο οφειλέτης δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης για την ρύθμιση του χρέους.
Αφετέρου, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης – οι δεύτερες, μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία – ρίχνουν όλο το βάρος στις ρυθμίσεις οφειλών, είτε διμερώς είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Όπως αναφέρουν στο insider.gr, 8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται συναινετικά και μόνο το 20% οδηγείται σε πλειστηριασμό. Μετά δε και τα νέα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών στα οποία θα προβούν οι τράπεζες (σ.σ. το σχέδιο για το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων αναμένεται να ανακοινωθεί από τις τράπεζες την Μ. Δευτέρα, ενώ σήμερα αναμένεται να περάσει στη Βουλή η τροπολογία για τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των τραπεζών του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης δανείων με εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία), υπάρχουν ακόμη λιγότεροι λόγοι για πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες και αναμένεται να ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική του στην πορεία. Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα, μόνο για τον Μάρτιο του 2023, εκτοξεύτηκε σε 5.109, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 μηνών. Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2023, ανέρχεται σε 1.708, αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών. Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχονται σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. ευρώ.
Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχεται σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο.
Σημαντική είναι, επίσης, και η αύξηση της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023, η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 80%, από 55% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών.