Κομβικό ρόλο θα μπορέσει να παίξει η τεχνογνωσία των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» στην χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών. Ο κ. Ζαββός είπε ότι έργα ηλιακής ενέργειας και πράσινων υποδομών θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω τιτλοποιήσεων και με την προσέλκυση επενδυτών, δίνοντας, έτσι περισσότερο χώρο στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Ο κ. Ζαββός είπε ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένα τεράστιο project, καθώς οι απαιτήσεις σε ενεργειακές ανάγκες υπολογίζονται σε 500 δις. ευρώ μέχρι το 2050 και σε ανάγκη επενδύσεων 100 δις. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ανέφερε δε ότι οι πράσινες τιτλοποιήσεις είναι ένα πολύ εκτεταμένο εργαλείο στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ, με τα τελευταία στοιχεία τριμήνου να δείχνουν ότι ανέρχονται σε 115 δις. δολ. έναντι μόλις 10 δις. ευρώ στην Ευρώπη.
Ερωτώμενος για τον «Ηρακλή» του οποίου έχει την πατρότητα, όπως σχολίασε σχετικά ο συντονιστής του πάνελ, ο κ. Ζαββός είπε ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και επίτευγμα παγκοσμίων διαστάσεων, καθώς πουθενά αλλού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, δεν επιτεύχθηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 50% σε 6%. Τα οφέλη του «Ηρακλή», όπως είπε ο κ. Ζαββός, είναι ότι:
- Σε χρόνο ρεκόρ εμπέδωσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών (που πιστοποιήθηκε από την έξοδο των τραπεζών στις αγορές ύστερα από πολλά χρόνια αποκλεισμού) και των καταθετών (αποδείχτηκε από την αύξηση των καταθέσεων κατά 50 δις.) και τώρα οι τράπεζες έχουν μπει σε έναν ενάρετο κύκλο.
- Ενίσχυσε τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι τράπεζες απελευθέρωσαν κεφάλαια που δεσμεύονταν ως προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια και τα διοχετεύουν πλέον σε νέες χρηματοδοτήσεις. Το ότι ο «Ηρακλής» έγινε έγκαιρα επιτρέπει στις τράπεζες να είναι τώρα οι κύριοι αγωγοί των αθρόων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διοχέτευσή τους στην ελληνική οικονομία.
- Εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις 13 απανωτές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
- Έθεσε τις βάσεις για τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς, δίνοντας το εργαλείο και την τεχνογνωσία για μεγαλύτερη άντληση ρευστότητας που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Ο κ. Ζαββός από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέφερε ότι στόχος της ΕΑΤ είναι να διευρύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, προσθέτοντας ακόμη 60.000 επιχειρήσεις στις 40.000 που έχουν πρόσβαση σε δανεισμό αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε ότι η ΕΑΤ προωθεί τρία νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για ρευστότητα προς ΜμΕ, στα οποία το 40% του δανείου θα είναι άτοκο.