Έως τα τέλη 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις στην έρευνα των οποίων συμμετέχει η Helleniq Energy, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Αντρέας Σιάμισης, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών. Έτσι, θα υπάρχει καλύτερη κατανόηση για να αποφασιστούν ερευνητικές γεωτρήσεις.
Όπως σημείωσε, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, οι γεωτρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2025. Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή.
Στροφή στις «πράσινες τεχνολογίες»
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, μέσα από το ολιστικό πρόγραμμα προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση, η Helleniq Energy αναδιαμόρφωσε τους στρατηγικούς της στόχους. Ως συνέπεια, το 60% των επενδύσεων της τελευταίας διετίας «όδευσαν» στις ΑΠΕ και «πράσινες» τεχνολογίες.
Ο Όμιλος προχώρησε σε γενναίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται το Δ.Σ., κάτι που προωθείται και στην ευρύτερη κουλτούρα. Όσον αφορά τις εταιρικές προτεραιότητες, ο Όμιλος αναπτύσσει τη συνολική υποδομή της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο τους φορτιστές, ενώ έμφαση δίνεται και στα εναλλακτικά καύσιμα γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιώσουμε τις εκπομπές της αυτοκίνησης.
«Ήδη έχουμε εγκρίνει πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα, κοιτάζουμε και για μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2. Στα βιοκαύσιμα ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε καύσιμα SAF (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα) στην Ελλάδα για την αεροπορία. Εγκρίναμε και υλοποιούμε επένδυση στη Θεσσαλονίκη για παραγωγή καυσίμων SAF», πρόσθεσε.
Προβλέποντας την εξέλιξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, σημείωσε ότι στα πετρελαιοειδή δεν διαφαίνεται λόγοι για ουσιαστικές διαφορές αργότερα φέτος, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά στο αέριο σημειώνονται χαμηλές τιμές, σε επίπεδα προ κρίσης. Οι πιθανότητες είναι να αυξηθεί γιατί ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε μειωμένα αποθέματα των υδροηλεκτρικών. Τα αποθέματα αερίου είναι υψηλά, όμως η αυξημένη χρήση των μονάδων αερίου μπορεί να ανεβάσει κάπως την τιμή του ρεύματος.
Σχολιάζοντας το θέμα των υπερκερδών, σημείωσε ότι ο κλάδος της διύλισης και εμπορίας καυσίμων έχει έντονη κυκλικότητα, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος της περσινής κερδοφορίας της Helleniq Energy οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης.
«Το 50% της δραστηριότητάς μας είναι στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών, τα μισά αφορούν τις εταιρείες του εξωτερικού, που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία. Καταλαβαίνουμε το θέμα της υπερφορολόγησης, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση», υπογράμμισε.