Mytilineos: Ισχυρά τα αποτελέσματα α' τριμήνου, λέει η Optima Bank -Θετικές προοπτικές για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ισχυρά τα αποτελέσματα α' τριμήνου, λέει η Optima Bank -Θετικές προοπτικές για το 2023
mytilineosgeniki
Οι θετικές προοπτικές για το 2023 συνεχίζονται είναι το σχόλιο της χρηματιστηριακής Optima Bank. Πού οφείλονται οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλες τις μονάδες.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα οικονομικά μεγέθη α' τριμήνου της Mytilineos η Optima Bank, σημειώνοντας μάλιστα πως ξεπέρασαν κατά πολύ τις δικές της εκτιμήσεις.

Η χρηματιστηριακή, διατηρεί σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή και θα επανέλθει εν ευθέτω χρόνω για επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στην επίδοση της εισηγμένης στον ενεργειακό τομέα, η Optima Bank κάνει αξιοσημείωτα υψηλά έσοδα και EBITDA, με την εταιρεία να επωφελείται από α) την ικανότητά της, χάρη στο μέγεθος του χαρτοφυλακίου της, να εξασφαλίζει τιμές φυσικού αερίου σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές β) τη σταθερά ισχυρή παρουσία της στη λιανική και γ) τη σημαντική συνεισφορά της M Renewables, η οποία αντιστάθμισε και με το παραπάνω την πτώση παραγωγής από τις θερμικές μονάδες.

Θετικές προοπτικές για το 2023

Η Optima Bank εκτιμά πως οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλες τις μονάδες (πάνω από τις προβλέψεις της), σε συνδυασμό με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον οφείλονται:

  • στο hedging για προϊόντα αλουμινίου και αλουμίνας, με σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα
  • στην έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CGGT) ισχύος 826MW τους επόμενους μήνες
  • στην επανεκκίνηση της μονάδας CCGT της Protergia που ήταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος
  • στην επιτάχυνση των επιδόσεων της μονάδας M ΑΠΕ σε έργα ΑΠΕ που ωριμάζουν (το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos ξεπερνά τα 10GW συνολική αύξηση 1,3GW περίπου το πρώτο τρίμηνο φέτος, εκ των οποίων 1,6GW έργα υπό κατασκευή και 1,9GW έτοιμα προς κατασκευή)
  • στις σταθερές επιδόσεις του κλάδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με αυξημένα μερίδια αγοράς και υγιή περιθώρια κέρδους
  • στους αυξανόμενους όγκους συναλλαγών LNG & φυσικού αερίου
  • στο αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων ενέργειας (ύψους 1,3 δισ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης), που ανοίγουν το δρόμο για τη Mytilineos να επιτύχει ή και να υπερβεί τη φιλόδοξη πρόβλεψη για EBITDA υψηλότερα του ενός δισ. ευρώ για το 2023.

Yπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της Mytilineos ενισχύθηκε κατά 30% στα 1,358 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,042 δισ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2022, ενώ παρατηρήθηκε και 72% αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 225 εκατ. ευρώ, έναντι 130 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,04, αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο η MYTILINEOS καταγράφει κέρδη ανά μετοχή τα οποία ξεπερνούν το 1 ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 948 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, παραμένοντας σε ένα άνετο επίπεδο της μιας φοράς σε όρους δείκτη Net Debt/EBITDA, ενώ η διοίκηση δήλωσε μέρισμα για τη χρήση του 2022 1,20 ευρώ, με τη μερισματική απόδοση στο 4,5%. Τέλος, λόγω της αυξημένης κεφαλαιοποίησης, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 948 εκατ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 151 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Yalco: Άνοδος 21% στις πωλήσεις το 2022 - Αρνητικά EBITDA, αλλά προβλέψεις για διπλάσια μεγέθη την επόμενη 2ετία

Moderna: Καθίζηση σε κέρδη και σε έσοδα στο α' τρίμηνο - Στα 5 δισ. δολάρια οι πωλήσεις των εμβολίων του κορονοϊού

Premia Properties: Μια από τις 36 επιχειρήσεις «πρότυπα» που δημιουργούν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider