Ποδοσφαιρική ομάδα, κάτοχος τηλεοπτικής άδειας, πολυτελή ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, καπνοβιομηχανία, ακίνητα - «φιλέτα», είναι μερικά μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ στο στόχαστρο του μπαίνουν τώρα επιχείρηση εμφιάλωσης νερού Σουρωτή αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, με την πολυσχιδή δραστηριότητα, επιστρατεύτηκε από τους Θεσσαλονικείς προ ημερών προκειμένου η επιχείρηση Σουρωτή να καταλήξει στην πολυεθνική Coca Cola ΗSBC, η οποία έχει γίνει αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων μετά το λουκέτο που έβαλε στο εργοστάσιο της συμπρωτεύουσας.
Ο ίδιος γνωρίζει την μεγάλη απήχηση που έχει στους Βορειοελλαδίτες και με τη σειρά του εμφανίζεται σίγουρος για τις επιχειρηματικές του ικανότητες καθώς ηγείται ενός ομίλου με ετήσιο τζίρο άνω των 1,3 δισ. ευρώ.
«Δεν έχω ανάγκη τη Σουρωτή, η Σουρωτή έχει ανάγκη εμένα. Για να γίνει αντιληπτό αυτό, σας λέω απλώς ότι ο τζίρος της Σουρωτής είναι ίσος με το 1/4 του μπάτζετ του ΠΑΟΚ.
Ωστόσο, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την εταιρεία οι πωλήσεις της θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 30% απλώς και μόνο επειδή στο πλαίσιο του Ομίλου επιχειρήσεών του, θα ανοίξουν αγορές για την εταιρεία», τόνισε ο κ. Σαββίδης μιλώντας προ ημερών στους μικρομετόχους της Σουρωτή ζητώντας να του πουλήσουν τις μετοχές του.
Όμως τα σχέδια του κ. Σαββίδη δεν φαίνονται να εξαντλούνται. Στο στόχαστρο του μπαίνει και ο ΟΛΘ, τον οποίο και ετοιμάζεται να διεκδικήσει από κοινού με την Deutsche Invest Equity Partners, στο πλαίσιο διαγωνισμού για την πώληση της πλειοψηφίας του που μετά τη νέα καθυστέρηση μετατίθενται για τις αρχές του 2017.
Πρόεδρος της ρωσικής Agrocom
O Iβαν Σαββίδης ηγείται σήμερα του ρωσικού Ομίλου «Agrocom», ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes.
Βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, είναι η καπνοβιομηχανία (Donskoy Tabak), η επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων (Atlantis-Pak), η αγροτική οικονομία, η συσκευασία, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).
Ο συνολικός όγκος ακαθάριστων πωλήσεων των εταιριών του ομίλου το 2014 αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο ρωσικό κράτος ο όμιλος κατέβαλε για φόρους 684 εκατ. ευρώ, ενώ για φιλανθρωπία και κοινωνικά έργα δόθηκαν 7,2 εκατ. ευρώ.
Η ΣΕΚΑΠ και το Μακεδονία Palace
Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης – πέραν της απόκτησης του ΠΑΟΚ - είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή του 2013, όταν ο όμιλος «Agrocom Group» του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης.
Η απόφαση αυτή, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίζει ο ίδιος, δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα και αντίφασκε προς την επιχειρηματική λογική, επειδή η τότε ΣΕΚΑΠ δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον από την άποψη της ευρωπαϊκής αγοράς καπνού.
H Agrokom επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό με επένδυση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας.
Σήμερα η ΣΕΚΑΠ είναι σε πορεία οικονομικής εξυγίανσης, καθώς το 2015 πέρασε σε κερδοφόρα πορεία (εμφάνισε κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ).
Επόμενο στρατηγικό επιχειρηματικό βήμα για τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονίας Palace», για 40 χρόνια.
Η εταιρεία White & Black του Ιβάν Σαββίδη, επικράτησε και στον διαγωνισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την μακροχρόνια μίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου, σε κοινοπραξία με τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Aldemar του επιχειρηματία Νίκου Αγγελόπουλου.
Έτσι η κοινοπραξία LLC Atlantis Pak, αναδείχθηκε νικήτρια-πλειοδότης στο διαγωνισμό, καθώς προσέφερε το υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα, ύψους 1.780.000 ευρώ (148.330 ευρώ το μήνα). Η άλλη προσφορά που κατατέθηκε για το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, προερχόταν από τον όμιλο του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου, στον οποίο ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.
Την ίδια χρονιά ο Ιβάν Σαββίδης κέρδισε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.
Το τίμημα που κατέβαλλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μέσω της εταιρείας JSC Donskoy Tabak ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ για μία έκταση συνολικά 322 στρεμμάτων, στην οποία του παραχωρήθηκε για τα επόμενα 99 χρόνια.
Σήμερα το ιστορικό ξενοδοχείο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.
Το στοιχειωμένο «Κόκκινο Σπίτι»
Το τελευταίο απόκτημα του κ. Σαββίδη είναι το γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, «Κόκκινο Σπίτι».
Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.
Η αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήρθε μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) που φιλοξένησε στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλήςκαι ο Gianni Agnelli (της FIAT).
Το τίμημα που κατέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Ετοιμάζει νέες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ
Νέες επενδύσεις, ύψους 250 εκατ. ευρώ, πρόκειται να υλοποιήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια η Dimera Group του Ιβάν Σαββίδη, όπως τόνισε o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αρτούρ Νταβιντιάν, σε πρόσφατο σδυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Στο στόχαστρο του ομίλου Σαββίδη για νέες επενδύσεις μπαίνουν οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της αγροδιατροφής αλλά και τα περιβαλλοντικά project.