Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας «βλέπει» έκδοση ομολόγων σε γουάν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας «βλέπει» έκδοση ομολόγων σε γουάν
Εταιρείες όπως η Rusal, η Polyus και η Rosneft, έχουν πρωτοστατήσει σε εκδόσεις τίτλων σε γουάν. Ο

H Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, είναι έτοιμη για την έκδοση ομολόγων σε κινεζικά γουάν εντός του 2023, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της τράπεζας, Τάρας Σκβορτσόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της τράπεζας σε γουάν, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 1-1,5 φορά από την αρχή του έτους, ήταν επί του παρόντος πιο ελκυστικό από τις εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες απαιτούν ενεργή ζήτηση, καλή ρευστότητα και ελκυστικές τιμές.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει καλή ζήτηση για καταθέσεις σε γουάν, ιδίως από ιδιώτες πελάτες, οι οποίοι μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους από δολάρια και ευρώ σε καταθέσεις στο κινεζικό νόμισμα», δήλωσε ο CFO της τράπεζας.

«Αλλά η κατάσταση αλλάζει και είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Τότε θα εκδώσουμε ομόλογα γουάν» σημείωσε ο Σκβορτσόφ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο ρόλος του γουάν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας έχει αναβαθμιστεί από την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που περιόρισε την πρόσβαση των Ρώσων στις αγορές του δολαρίου και του ευρώ.

Οι αυστηροί νομισματικοί έλεγχοι εξακολουθούν να περιορίζουν την παγκόσμια εμβέλεια του γουάν και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι η άνοδος του κινεζικού γουάν στη Ρωσία δεν είναι ομοιόμορφη, δημιουργώντας προσωρινές ανισορροπίες και δυσκολίες με τη ρευστότητα του συναλλάγματος.

Εταιρείες όπως η Rusal, η Polyus και η Rosneft, έχουν πρωτοστατήσει σε εκδόσεις τίτλων σε γουάν. Οι ρωσικές επιχειρήσεις τοποθέτησαν τον Μάιο ομόλογα αξίας 1,7 δισ. γουάν (237,5 εκατ. δολάρια).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Οι αγορές προεξοφλούν «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider