Υποδομές: «Ψήνεται» η δημιουργία νέου πόλου – «σφήνα» στους ισχυρούς των κατασκευών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υποδομές: «Ψήνεται» η δημιουργία νέου πόλου – «σφήνα» στους ισχυρούς των κατασκευών
Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατασκευαστικός όμιλος έκτης τάξης, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με έδρα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του με στόχο την «άνοδό» του στην ανώτατη εργοληπτική βαθμίδα. Οι επαφές με τον τεχνικό βραχίονα mega εγχώριου σχήματος και η εναλλακτική. Τι γίνεται στους ισχυρούς ομίλους.

Σε συνεχείς ζυμώσεις και διεργασίες φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρείες. Ενώ στους ισχυρούς του κλάδου στην παρούσα φάση επιχειρείται η αναζήτηση νέων ισορροπιών εν όψει και της ολοκλήρωσης του deal Intrakat – ΑΚΤΩΡ (η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται από φθινόπωρο, αν και εκτιμάται ότι ίσως χρειαστεί και «δεύτερος γύρος»), δίχως και σε αυτούς να λείπουν σενάρια περί νέων κινήσεων, φαίνεται ότι «παίρνουν τη σκυτάλη» και εταιρείες χαμηλότερου μεγέθους. Άλλωστε, πρόσφατα ανακοινώθηκε και επισήμως η συμφωνία του βασικού μετόχου Γ. Συνατσάκη με εταιρία συμφερόντων του Δημήτρη Κούτρα για την εξαγορά του 29,31% της Δομικής Κρήτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, «ψήνεται» η δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού πόλου σε κατασκευές – υποδομές ο οποίος έχει ως στόχο να ανέλθει και εισέλθει στην ανώτατη, έβδομη, εργοληπτική βαθμίδα, διεκδικώντας, θεωρητικά πάντα, όλα τα μεγάλα έργα. Φαίνεται ότι η προσπάθεια για εξασφάλιση μέρους από τη μεγάλη «πίτα» των έργων που ακόμα αναμένεται να δημοπρατηθούν προσεχώς (πολλών δις ευρώ αν συμπεριλάβουμε Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, ιδιωτικά projects) ή και η προσδοκία για ανάληψη υπεργολαβιών, καθώς οι 5 ισχυροί συσσωρεύουν ήδη συνολικό ανεκτέλεστο 14-15 δισ. ευρώ, οδηγεί σε νέες διεργασίες.

Οι επαφές για το «χτίσιμο» ομίλου ανώτατης εργοληπτικής τάξης

Ειδικότερα, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα κατασκευαστικός όμιλος έκτης τάξης, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με έδρα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του με στόχο την «άνοδό» του στην ανώτατη εργοληπτική βαθμίδα. Προφανώς, ο απώτερος σκοπός είναι να «χτυπήσει» διαγωνισμούς μεγάλων σε προϋπολογισμό έργων, «μπαίνοντας σφήνα», στο βαθμό που αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ), ΑΒΑΞ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ που μονοπωλούν τα μεγάλα projects.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δύο τρόπους, τους οποίους και ήδη εξετάζει ο κατασκευαστικός όμιλος. Ο πρώτος σχετίζεται με τη συνεργασία (επιχειρηματική και μετοχική) με τον τεχνικό βραχίονα πανίσχυρου εγχώριου επιχειρηματικού πόλου που έχει «αποτύπωμα» σε μεγάλο εύρος υποδομών (ενέργεια, ιδιωτικά έργα, εσχάτως και σε παραχωρήσεις εμμέσως και άλλους τομείς υποδομών). Μια τέτοια κατάληξη προφανώς θα «ανοίξει πόρτες» και θα δώσει μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Η εναλλακτική, εφόσον δεν προκύψει πρόοδος στις επαφές που γίνονται, είναι η αναβάθμιση πτυχίου μέσω άλλων εξαγορών – συγχωνεύσεων που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του γκρουπ. Προφανώς, βέβαια, ουδείς μπορεί να προδικάσει την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος (απαιτούνται πρόσθετα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που θα «εμπλουτίσουν» τον φάκελο, αν αυτός γίνει αποδεκτός από τις Αρχές), ενώ ακόμα και αν ανέβει κατηγορία, το νέο σχήμα θα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό και δομημένες σχέσεις – κοινοπραξίες που, όμως, ενίοτε… μεταβάλλονται.

Η κινητικότητα, η συγκυρία, τα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα της κατάληξης, είναι σαφές ότι η κινητικότητα στις κατασκευές δεν σταματάει, όπως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει προϊδεάσει το insider.gr. Κατά πόσο ένα νέο deal αποτελέσει θρυαλλίδα νέων κινήσεων σε άλλους ομίλους, θα φανεί. Πάντως, για να περάσουμε στους «μεγάλους», προ ημερών ο κ. Εξάρχου (CEO της Intrakat) επί της ουσίας απέκλεισε για την ώρα νέα εξαγορά στην Ελλάδα όπου κυριαρχεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με ΑΚΤΩΡ (και το «χώνεμα» του deal), τουλάχιστον στις κατασκευές, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα σε διεθνείς αγορές ή άλλους κλάδους (π.χ. ΑΠΕ κ.α.).

Βέβαια, το γεγονός ότι ο κλάδος είναι σε αναζήτηση νέων ισορροπιών δεν εμποδίζει την κυκλοφορία σεναρίων για τυχόν νέες διεργασίες με επίκεντρο την ΑΒΑΞ, τη Μυτιληναίος και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τις απαραίτητες υποσημειώσεις ότι αφενός επισήμως (τουλάχιστον) διαψεύδονται, αφετέρου ίσως όλα χρειάζονται το σωστό timing, τις κατάλληλες συνθήκες και την σωστή τιμή. Ότι κυκλοφορούν σενάρια – πληροφορίες – φήμες για δραστηριότητες, ποσοστά και θυγατρικές που θα μπορούσαν να αλλάξουν «χέρια» έναντι συγκεκριμένων αντιτίμων, είναι δεδομένο και γνωστό στην αγορά, ωστόσο, για την ώρα μένουμε σε αυτό το επίπεδο. Πάντως, κάποιοι θεωρούν στον κλάδο ότι μοιραία προσεχώς θα δούμε και άλλες κινήσεις, είτε μεγάλου βεληνεκούς, είτε μικρότερου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider